Az okos záraké a jövő?

Pár évtizede még csak a filmekben láttuk és el sem tudtunk képzelni, hogy ez akár a valóság is lehet: zárakat nyitni az ujjlenyomatunkkal vagy épp a retinánkkal? Bizony, ez ma már lehetséges, sőt, egyre inkább elterjednek az okos zárak, amik nem a hagyományos kulccsal nyitják az ajtókat.

Otthonunk biztonságának egyik fő eleme a biztonságos ajtó és a zár megléte. A záraknak azonban nagyon sok típusa van, ezek nem  mindegyike nyújtja ugyanazt a biztonságot. A zárak alaptípusaiból is több tucatnyi van és a hagyományos kulcsos rendszerek mellé bejöttek az okos ajtónyitási módszerek is. Hogy ez a technológiai fejlődés jó-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények. De az biztos, hogy jelen vannak az életünkben.

Wi-fi, rádiófrekvencia, bluetooth

Bizony, ezek mind mind bekúsztak a zárak világába is. Az elektronikus zárak már régóta életünk részei, gondoljunk csak a szállodákra, ahol előszeretettel használják. Itt is széles a kínálat és a megoldási lehetőségek is, a lényeg, hogy biztonságos és viszonylag költséges rendszer. Aztán vannak az érzékelős zárak, vagyis az automatikus zárak, melyek általában infravörös technológiát használnak. Érzékelik a mozgást, vagy egy jelet (például a szobakártyát) és már nyitják is az ajtót.

A legújabb típusú zárak az intelligens zárak, melyek legtöbbje távoli hozzáféréssel használható, egy okostelefonnal is ki tudjuk nyitni az ajtót, anélkül, hogy hozzáérnénk bármihez is. Ezek általában nagyon sok funkciót is tartalmazhatnak, például videó- és hangazonosítást, vagy érintőképernyős PIN-kód megadással is nyitható az ajtó. Ezekhez általában azért adnak egy hagyományos kulcsos hozzáférést is, hogy ha elromlik, attól még haza tudjunk jutni.l

Bluetooth segítségével is kinyithatjuk az ajtót, ehhez csak annyi kell, hogy be legyen kapcsolva, az ilyen bluetoothos zár pedig érzékeli, ha a közelben vagyunk és már nyitja is az ajtót. Van hátránya is, nevezetesen, hogy interferálhat más eszközökkel, ami megzavarhatja a működésben. És vannak A Wi-fis rendszerek is, melyek szintén távoli hozzáféréssel működnek, ezekhez is jár a hagyományos kulcs.

Kategória: Blog.