Miért szorul bele a kulcs a zárba?

Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakori eset az, ha a kulcs a zárba szorul. Ilyenkor be tudjuk tenni ugyan a kulcsot, de elforgatni már nem, sőt, igazából kihúzni sem tudjuk. Ilyenkor persze pánikba esünk, hogy most hogy jutunk be a házba, vagy mit tegyünk, ha épp indulni készülünk, és akkor szorul bele a zárba a kulcs, amikor mondjuk, bezárnánk az ajtót. Persze a megoldás, hogy hívjuk a zárszerelőt. De érdemes azt is tudni, hogy mi okozza az ilyen helyzeteket.

  • deformált/sérült kulcs: ha a kulcs eldeformálódott, esetleg megrepedt, akkor a zárba téve könnyen beleszorulhat, és úgy is maradhat. A kulcsokra sokan nem figyelnek oda, csak bedobják a táskába, a zsebükbe, ott pedig hozzáütődik sok dologhoz, mobilhoz, tárcához stb.. Ennek eredményeként el is deformálódik, ami végül a zárba szorulást okozza. Megelőzni úgy tudjuk, hogy egyrészt vigyázunk a kulcsokra, másrészt ha látjuk, hogy nem tökéletesek, akkor lemásoltatjuk őket, a régitől pedig megszabadulunk.
  • rossz kulcs: ha kapkodunk, figyelmetlenebbek vagyunk, ilyenkor pedig megeshet, hogy nem azt a kulcsot tesszük a zárba, amelyik hozzá tartozik. Ha szerencsénk van, akkor bele sem megy a kulcs, esetleg belemegy, de nem fordul el, észrevesszük a hibát, és még ki tudjuk húzni, mielőtt baj lesz. Ám sokszor már csak akkor észleljük, hogy rossz kulcs került a zárba, amikor már beleszorul. Ha nem a jó kulcs megy a zárba, és feszegetjük, akkor hajlamos beleszorulni.
  • sérült zárbetét: ha a zárbetétet megpróbálták feltörni, esetleg valamilyen fizikai behatás miatt megsérült, akkor a kulcs bele tud szorul.
  • akadó zár: az akadó zár végeredménye is az lehet, hogy a kulcs a zárba szorul, rosszabb esetben bele is törik.

Mit lehet tenni, ha már beleszorult?

Ha a kulcs már a zárba szorult, akkor legjobb, amit tehetünk, hogy nem feszegetjük, mert akár bele is törhet. Inkább hívjuk a zárszerelőt, aki megpróbálja majd eltávolítani a kulcsot, de lehet, hogy egyszerűen csak kicseréli a zárbetétet, így nem fog többé gondot okozni sem a zárbetét, sem a régi kulcs.

Zárba törött a kulcs, menthető még a zár?

Ha a kulcs a zárba törik, akkor a legtöbben már előre aggódnak, hogy mi lesz most velük. Nemcsak az a baj, hogy a lakásajtóban kell rostokolniuk, hanem az is, hogy szerelő nélkül ez egy megoldhatatlan probléma. Hiába jön valaki ismerős pótkulccsal, a törött darab megakadályozza annak használatát, így nem lesz más megoldás, hívni kell a szerelőt. Ami persze sokba kerül, ezért már előre aggódunk, hogy miről kell majd lemondanunk, nyaralásról, új ruhákról vagy bármi más szükséges eszközről. Ilyenkor persze van, aki reménykedik, hogy menthető még a zár, de valóban így van?

Nos, ha a zár önmagában nem sérült meg, mert a kulcs volt törött, és azért maradt a zárban, akkor nagy rá az esély, hogy a zárbetét sem sérült meg olyan súlyosan, ha pedig mégis, akkor csak azt az egy alkatrészt kell kicserélni. A zárszerelő fel tudja mérni a lehetőséget, és vagy zárbetétcserét javasol, de esetleg tehet egy próbát azzal, hogy kipiszkálja a törött darabot, kinyitja a zárat a zár megsértése nélkül, és beenged minket a pótkulcsért. Amennyiben a pótkulcs jól forog a zárban, és rendeltetésszerűen működik, akkor nem kell zárcsere, de még zárbetétcsere sem.

Megéri megmenteni a zárat?

A kérdés jogos, bár sokan erre rávágják, hogy persze, hiszen a zárcsere munkadíja és az új zár nagyon drága. Ez valóban így van, főleg, ha minőségi zárat veszünk, viszont nem árt pár dolgot mérlegelni. Ha a zár alapvetően ép, és csak zárbetétcserére van szükség, akkor az gyors, és viszonylag költséghatékony megoldás. A zárszerelő is valószínűleg ezt fogja javasolni. A zárnyitás, illetve a törött darab eltávolítása bár megmenti a zárat, ami jó dolog, hiszen megspóroljuk az alkatrész vagy a zár költségét, viszont hosszadalmas, munkaigényes folyamat.

A zárbetétcsere pár perc alatt megvan, ráadásul mivel a zárbetét már úgyis cserére kerül, az otthonunk kényelméből figyelhetjük a szerelő tevékenységét. Viszont a másik lehetőség időigényes, és ami nem koronázza siker a műveletet, kint kell ácsorognunk. A munkadíj így drágább lehet, mint a zárbetétcsere költsége, ezért érdemes rákérdezni a szerelőnél, hogy mekkora összegbe fog kerülni az egyik vagy a másik megoldás.

Nyaralás alatt is elromolhat a zár

A nyaralás alatt alapvetően nem a vészhelyzetekre, hanem a pihenésre készülünk, ugyanakkor ilyenkor is megeshet, hogy baj történik, akár a zárral is. Ha saját nyaralóról van szó, akkor a tavaszi nagytakarításkor érdemes ellenőrizni, hogy nem akad vagy feszül a zár, és egy kis olajozásról már ilyenkor gondoskodhatunk, hogy elkerüljük a kulcs zárba szorulását, vagy a zárba törését. Persze a baj ettől függetlenül megtörténhet, de kicsi rá az esély. Azzal is sokat tehetünk a megelőzés érdekében, ha a nyaralás előtt már felírjuk a zárszerelő számára, hogy gond esetén legyen kit hívni, ne akkor kelljen szerelő után kajtatni.

Az is megeshet, hogy elveszik a kulcs, esetleg ellopják. Ha nem találjuk a kulcsot, előbb nézzünk körül a strandon vagy bármilyen helyen, amerre aznap jártunk. Lehet, hogy valaki megtalálta és leadta a pénztárnál. Amennyiben nincs ilyen szerencsénk, akkor hívjuk a szerelőt, aki gyorsan és egyszerűen kicseréli nekünk a zárbetétet, ha nincs arra lehetőség, hogy valaki viszonylag rövid idő alatt lehozzon a nyaralóba egy pótkulcsot. Ha a pótkulcs le tud érni aznap vagy legkésőbb másnap, akkor a zárnyitás is elég lehet.

Ha nem a miénk a nyaraló

Amennyiben nem a miénk a nyaraló, hanem kölcsön kaptuk egy rokontól, esetleg béreljük, akkor az első lépés mindenképp az legyen, hogy őt értesítjük a fejleményekről. A tulaj dönthet ugyanis arról, hogy legyen-e zárbetétcsere vagy ne, erről mi nem hozhatunk döntést, sőt, egyes szerelők el sem végzik a munkát a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül. Mert bizony ellenőrizni fogja a szerelő, hogy valóban olyan ajtót akarunk vele kinyittatni, amihez jogunk is van. Még ha béreljük is, a zárcseréről mi nem dönthetünk.

A tulaj hívása után már pontosan tudni fogjuk, hogy jutunk majd be. Lehet, hogy van valahol pótkulcs, amiről nekünk eddig nem volt tudomásunk, esetleg a tulaj a közelben tartózkodik, és hoz nekünk kulcsot, vagy zárnyitásra, zárbetétcserére lesz szükség. A szerelőt ilyenkor jobb, ha a tulaj hívja, és megadja a bérlők adatait, hogy a szerelő tudja, nem illetéktelenek akarnak betörni valahova, és kinyittatni egy ajtót.

Új zár vagy új zárbetét? Melyiket válasszuk, ha új lakó érkezik az albérletbe?

Az albérlet kérdése mindig érdekes a zárak tekintetében. Az albérlők, amikor kivesznek egy lakást, általában ragaszkodnak ahhoz, hogy új zárbetét kerüljön fel, a főbérlők viszont nem mindig teszik ezt meg. Nekik annyira nem fontos ez, bár a lakás az ő tulajdonuk, nekik sem érdekük, hogy megrongálja valaki, ahogyan az sem, hogy a lakók elköltözzenek, hiszen pont azért van kiadva a lakás, hogy bevételt termeljen. Emiatt pedig célszerű elvégezni a zárbetét cseréjét. Vagy új zár kell? Melyik a jó megoldás?

Nos, új zár leginkább akkor kell, ha valamiért nem működik rendesen a régi. Ha a zár nem rendeltetésszerűen működik, beletört a kulcs, megrongálódott, esetleg megsérült, akkor célszerű újat tetetni az ajtóra, és nem megvárni, amíg valaki betör a lakásba. Ezt általában a főbérlő meg szokta tenni még az új lakó érkezése előtt, hiszen lényegesen nehezebb kiadni egy lakást, ha a zár nem jó rajta. Emellett az illegális lakásfoglalóktól is érdemes megvédeni a lakást, mert még mindig hallani olyan esetről, hogy hajléktalanok, vagy lakásfoglalók foglaltak el egy üresen álló lakást.

Amikor elég a zárbetét cseréje is

Általában elég a zárbetétcsere is, hiszen legtöbbször csak új kulcs kell. Az új zárbetéttel új kulcs is jár, így biztosak lehetünk abban, hogy nem fog visszatérni az előző lakó. Ezt megteheti a főbérlő, de az albérlő is. Általában a tulajdonosok ezt meg szokták tenni, mielőtt új lakó érkezik, de ha mégsem így történne, akkor az albérlő jelezheti ezt az igényét a főbérlő felé. Ilyenkor általában a főbérlő beleegyezik, de csak az új lakó költségére, melyet érdemes a szerződésbe is belefoglalni.

Ilyenkor mindenképp írjuk bele, hogy kinek a feladata a zárcsere, milyen zár kerülhet csak fel az ajtóra, és kinek jár kulcs, esetleg, hogy ki szerzi be a zárat, vagy ki hívja a szerelőt. Érdemes ezeket jó előre tisztázni, mert ha nem így teszünk komoly vitákhoz is vezethet egy egyszerű zárcsere kérdése, amit jobb elkerülni.

Rossz környékre is bátran költözhetünk?

Amikor költözésre kerül a sor, nem mindig mi döntünk, hogy hol keresünk albérletet vagy hol vásárolunk lakást, hanem az anyagik körülményeink és az életkörülményeink. A munka, a gyerek iskolája vagy más egyéb tényező nagyban befolyásolhat minket, ez pedig azt jelenti, hogy nem mindig a legbiztonságosabb környékre kerülünk egy adott városba. Ezt persze elsőre nem mindig látjuk. A költözés előtt természetesen érdemes utána járni, hogy egyes környékek mennyire biztonságosak. A rendőrségen létezik egy úgynevezett bűnügyi térkép, mely statisztikák alapján megmutatja, hogy mennyire biztonságos egy adott környék.

Ha két környék közül kell választanunk, érdemes megnézni ezt a statisztikát, hogy a jó döntést hozhassuk meg. Akkor sincs persze baj, ha végül mégis a rosszabb környékre költözünk, mert nagyon sok mindent tehetünk, hogy biztonságosabbá tegyük a lakást. Albérlet esetén persze engedélyt kell kérnünk a főbérlőtől, de ha saját lakásról van szó, akkor érdemes az ajtók és az ablakok ellenőrzésével kezdeni, esetleg kicserélni, mert nem is gondolnánk, hogy az ajtó és az ablak egy fesztő vassal akár ki is mozdítható a keretéből.

Amit mindenképp meg kell tennünk otthonunk védelmében

Ha az ajtó és az ablak rendben van, akkor a zárakra kell nagy hangsúlyt fektetni. Egyetlen zár is elég lehet, de érdemes plusz zárat, tolózárat is beszerezni a bejárati ajtóra. Persze egyetlen zár is elég lehet. Egy megfelelő minőségű, biztonsági zár, amely több ponton is záródik, és persze jó minőségű ajtóban van elég lehet  betörők távol tartására. Érdemes lehet ablak vagy ajtórácsban is gondolkodni, mert ezek is komoly védelmet jelenthetnek. Ajtórácsot a társasházak esetében még ma is gyakran láthatunk.

Ebben az esetben is figyelnünk kell, hogy az ajtórácson is minőségi zár legyen, minimális védelemmel legyen legalább ellátva, ellenkező esetben könnyen feltörhető, így nem éri el a célját az ajtórács. Az ablakrácsot leginkább földszinti lakások esetén szokták választani, de családi házak esetén sem ritka.

Valóban zárat kell cserélni a biztosító miatt?

Amikor lakásbiztosítást kötünk, akkor leginkább arra figyelünk, hogy mit ad nekünk a biztosítás, milyen károk esetén mekkora kártérítésre számíthatunk, illetve hogy ezért mennyit kell majd évente, negyedévente, esetleg havonta fizetnünk. Arra már jóval kisebb figyelmet fordítunk, hogy mik lesznek a mi feladataink ahhoz, hogy a biztosítás valóban éljen, és fizessen is. Persze lehetne legyinteni, hogy fizetnünk kell a havi díjakat, és kész, ám a szerződés, és az úgynevezett apró betűs rész jóval vastagabb annál, minthogy csak ennyi szerepeljen benne.

A feladatink közé tartozik ugyanis, hogy megfelelő zár kerüljön fel az ajtóra, olyan, amit a biztosító előír. Ezek a zárak védelemmel állátott zárak, a márka nincs ugyan meghatározva, az viszont igen, hogy milyen tanúsítvánnyal kell rendelkeznie a zárnak, hogy a biztosító elfogadja. A MABISZ útmutatóban van egy betörésre és lopásra vonatkozó rész, ahol a pontos leírást találhatjuk. Itt kifejtik, hogy milyen zártípusból milyen fajta fogadható el, és a zárnak milyen védelemmel kell rendelkeznie, esetleg hány zár az elfogadható.

Mi történik, ha nem megfelelő zár van az ajtón a biztosító szerint?

Ha ezeket az információkat nem olvassuk el, akkor bizony könnyen pórul járhatunk. Egyrészt a biztosító által elvárt zárak védelemmel ellátott zárak, vagyis kisebb az esély, hogy betörés áldozatai leszünk. Ez persze nem véletlen, hiszen a biztosító érdekes is az, hogy ne keletkezzen kár, ahogyan a mi érdekünk is ez lenne, mert bár kapunk kártérítést, ha van biztosításunk, ugyanakkor mentálisan és anyagilag is megterhelő átélni egy betörést. Ugyan a drága zárak is feltörhetőek, de a betörők inkább a silányabb, könnyebben nyitható zárakat keresik, mert egy védelemmel ellátott zárat több idő és nagyobb zaj kinyitni.

Másrészt, ha nem megfelelő zár kerül fel az ajtónkra, akkor a biztosító nem fog fizetni, még akkor sem, ha rendesen fizetjük a havi díjakat. A feltételeknek maradéktalanul meg kell felelnünk, hogy éljen a biztosítás, ebbe pedig a zárak is beletartoznak.

Hány zár legyen egy bejárati ajtón?

Amikor az otthonunk védelméről van szó, akkor mindenképp érdemes alaposan megfontolni a lehetőségeinket. Az egyik legfontosabb lépés, hogy minőségi zár kerüljön fel a bejárati ajtóra, és maga az ajtó is masszív és strapabíró legyen, hiszen egy vetemedett, rosszul falazott ajtót egy feszítővassal könnyen fel lehet feszíteni, és ki is mozdult a helyéről. Persze sokak szerint egy zár nem zár, ezért többet is feltesznek az ajtóra, csak hogy biztonságban érezzék magukat. De mennyi zár is az ideális?

Nos, ha egy biztonsági ajtónk van, mellé pedig egy biztonsági zárunk, amit pontosan és precízen szereltek be, akkor egyetlen zár is elegendő lehet. Mert gondoljunk csak bele, ha silány zárból teszünk fel egy tucatot, akkor egy tucat könnyen feltörhető zárunk lesz az ajtón, és ha azt gondoljuk, hogy na, de több idő mind kinyitni, akkor nagyon csalódni fogunk, mert egy silány zár akár 5 másodperc alatt nyitható, és 12 zár esetén sem kellene több 1 percnél, hogy mind nyitva legyen. Mindamellett, hogy ennyi zár nem is férne fel egy ajtóra, vagy nem lenne túl praktikus.

Milyen zár kerülhet fel a biztonsági záron kívül?

Az mindenképp fontos, hogy a bejárati ajtózár minőségi legyen, de emellett kerülhet fel még zár, akár tolózár is. Ebben az esetben persze mindenképp olyat válasszunk, amit nemcsak rátolunk, ha otthon vagyunk, hanem kulccsal nyitni-csukni tudjuk, hiszen csak így fog minket védeni, ha nem tartózkodunk otthon. A tolózárakból is többféle van. Létezik olyan, amely csak bezárja az ajtót, védeni nem védi, így ha magát a zárat kikerüli egy betörő, akár egy fűrésszel is átvághatná az ajtót. De léteznek olyan tolózárak is, melyek egy masszív fém rúddal vannak felszerelve, mely az ajtó teljes síkjában ott van.

Ezzel már valamelyest az ajtót is védjük. Az viszont elengedhetetlen, hogy ha már több zár van az ajtón, mind be is zárjuk. Vannak, akik felszereltetik a zárakat, ám amikor rájönnek, hogy 4-5 zárat naponta nyitni-csukni időigényes, inkább csak egyet-kettőt zárnak. Persze a betörő nem tudhatja melyik van zárva, de ha már felkerült a zár, célszerű zárni is, így fog minket védeni igazán.

Zárcsere vagy zárbetétcsere? Egyáltalán nem mindegy!

A zárcsere nem olcsó mulatság, de van ár esély, hogy nincs is rá szükség, mert elegendő lenne egy zárbetétcsere is. De melyikre is van szükségünk? Hogy erre a kérdésre választ adhassunk, előbb tisztázni kell, hogy melyik mit is jelent. A zárcsere természetesen azt, hogy a komplett zárat ki kell cserélnünk, nem csak egy alkatrészt, a zárbetétcsere viszont azt, hogy csak a zár egy részét, a zárbetétet, vagyis azt a részét a zárnak, amelyben a kulcs forog. Ennek értelmében akkor kell csak az egész zárat kicserélni, ha a zár nem működik rendeltetésszerűen, sérült, törött, vagy valami egyéb baja van.

Más esetben viszont a zárbetétcsere is elengedő:

Költözés: ez egy olyan indok, amikor mindenképp jó, ha olyan kulcs van a zárba, ami biztosan nincs meg másnak. Mindegy, hogy vásárolt lakásról van szó vagy albérletről. A vásárolt lakás esetén bár a szerződésben le szokták szögezni, hogy az eladó köteles minden kulcsot átadni, sosem tudhatjuk, hogy tényleg annyi kulcs volt-e a házhoz, amennyit ő állít. Albérlet esetén sem tudhatjuk, hogy a régi lakó tartott-e meg kulcsot, ahogyan abban sem lehetünk biztosak, hogy a főbérlő valóban lecseréltette-e a zárat.

Kulcsvesztés: a kulcsok elvesztése is indokolja a zárbetét cseréjét, még akkor is, ha van pótkulcsunk az ajtóhoz, és be tudtunk jutni a lakásunkba a szerelő kihívása nélkül, vagy épp az ő segítségével. A kulcsok persze elveszhetnek véletlenül is, de sosem lehetünk benne biztosak, hogy valóban mi voltunk ügyetlenek, vagy valaki rásegített erre, és most nála van a kulcscsomónk. Inkább menjünk biztosra, és cseréljük ki a zárbetétet.

Zárba törött kulcs: a kulcs zárba törése esetén, ha a zár nem sérül, akkor elég lehet az is, ha a szerelő csak a zárbetétet cseréli ki, mi új kulcsot kapunk, a zárba törött darabot a zárbetéttel együtt pedig kidobjuk.

Válás vagy szakítás esetén: a szakítás is indok lehet arra, hogy új kulcsunk legyen az ajtóhoz, így megakadályozhatjuk, hogy volt párunk bármikor visszatérjen.

Miért ne próbáljuk berúgni vagy vállal bedönteni az ajtót, ha beletörött a kulcs a zárba?

Amikor beletörik a kulcs a zárba, akkor sokan pánikba esnek, és nem is tudják, mit is kellene tenniük. Bármit is teszünk, a legrosszabb eset, ha a filmekből merítünk ihletet a helyzet megoldására, és a testi erőnket használjuk. A filmekben ugyanis gyakori az ajtók berúgása vagy nekifutásból vállal bedöntése, és a filmeken siker is koronázza ezeket a megmozdulásokat. Ugyanakkor érdemes végiggondolni, hogy mivel is járhat egy ilyen mutatvány a valóságban, akkor ha sikerrel járunk, és akkor is, ha nem.

Mi van akkor, ha sikerül berúgni vagy bedönteni az ajtót. Az elsődleges probléma, vagyis az, hogy kiszorultunk a lakásból megoldódik, viszont a zárban ettől még benne lesz a kulcs, tehát szerelőt mindenképp hívni kell, hogy megoldja a helyzetet. A másik gond, hogy az ajtó ugyan nyitva lesz, de valószínűleg meg is sérül az ajtó és az ajtókeret is, vagyis cserélni kell majd. Amennyiben nem sikerül a mutatvány, akkor sem biztos, hogy jól járunk, mert a vállal bedöntés végeredménye egy ficam vagy törés is lehet.

Hívjunk inkább szerelőt! Milyen lehetőségink vannak a helyzet megoldására?

Ha ezek a módszerek nem működnek, akkor mit tehetünk? Nos, a legjobb az, ha felhívjuk a zárszerelőt, aki segít nekünk bejutni a lakásba, vagy úgy, hogy lecseréli a zárat vagy legalább a zárbetétet, esetleg kipiszkálja a törött darabot a zárból, mi pedig egy pótkulcs, vagy szintén a szerelő segítségével bejutunk a lakásba. A kulcsdarab kipiszkálása csak abban az esetben jó megoldás, ha a zár alapvetően nem sérült meg, és a továbbiakban rendeltetésszerűen működik, nekünk pedig van egy pótkulcsunk.

Amit szintén nem célszerű ebben a helyzetben csinálni, hogy magunk próbáljuk meg kipiszkálni a törött darabot a zárból. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy sérül a zár, ha még menthető, akkor inkább a szerelőre bízzuk ezt a feladatot. Érdemes az árakra rákérdezni, mert bár a kulcsdarab kiszedése jó megoldásnak tűnhet, hogy megússzuk a zárcserét, de időigényes, és lehet hogy a folyamat így drágább lesz.

Az okos záraké a jövő?

Pár évtizede még csak a filmekben láttuk és el sem tudtunk képzelni, hogy ez akár a valóság is lehet: zárakat nyitni az ujjlenyomatunkkal vagy épp a retinánkkal? Bizony, ez ma már lehetséges, sőt, egyre inkább elterjednek az okos zárak, amik nem a hagyományos kulccsal nyitják az ajtókat.

Otthonunk biztonságának egyik fő eleme a biztonságos ajtó és a zár megléte. A záraknak azonban nagyon sok típusa van, ezek nem  mindegyike nyújtja ugyanazt a biztonságot. A zárak alaptípusaiból is több tucatnyi van és a hagyományos kulcsos rendszerek mellé bejöttek az okos ajtónyitási módszerek is. Hogy ez a technológiai fejlődés jó-e vagy sem, arról megoszlanak a vélemények. De az biztos, hogy jelen vannak az életünkben.

Wi-fi, rádiófrekvencia, bluetooth

Bizony, ezek mind mind bekúsztak a zárak világába is. Az elektronikus zárak már régóta életünk részei, gondoljunk csak a szállodákra, ahol előszeretettel használják. Itt is széles a kínálat és a megoldási lehetőségek is, a lényeg, hogy biztonságos és viszonylag költséges rendszer. Aztán vannak az érzékelős zárak, vagyis az automatikus zárak, melyek általában infravörös technológiát használnak. Érzékelik a mozgást, vagy egy jelet (például a szobakártyát) és már nyitják is az ajtót.

A legújabb típusú zárak az intelligens zárak, melyek legtöbbje távoli hozzáféréssel használható, egy okostelefonnal is ki tudjuk nyitni az ajtót, anélkül, hogy hozzáérnénk bármihez is. Ezek általában nagyon sok funkciót is tartalmazhatnak, például videó- és hangazonosítást, vagy érintőképernyős PIN-kód megadással is nyitható az ajtó. Ezekhez általában azért adnak egy hagyományos kulcsos hozzáférést is, hogy ha elromlik, attól még haza tudjunk jutni.l

Bluetooth segítségével is kinyithatjuk az ajtót, ehhez csak annyi kell, hogy be legyen kapcsolva, az ilyen bluetoothos zár pedig érzékeli, ha a közelben vagyunk és már nyitja is az ajtót. Van hátránya is, nevezetesen, hogy interferálhat más eszközökkel, ami megzavarhatja a működésben. És vannak A Wi-fis rendszerek is, melyek szintén távoli hozzáféréssel működnek, ezekhez is jár a hagyományos kulcs.