Multi T Lock a cégről röviden

1973-ban alapították a céget, fiatalemberek Izraelben. Napjainkra piacvezetővé váltak a világon a legmagasabb szintű biztonsági zárszerkezeteikkel. Töménytelen mennyiségű szabadalmaikkal forradalmasították a zárak, zárszerkezetek, és az ehhez kapcsolódó gépek piacát. Fantasztikus eredményeiket az egyedi tervezésnek, a piac igényeihez való rugalmasságukkal, korrekt ügyfélszolgálattal és szervizhálózattal érték el. 2003-tól erősítik a méltán világhíres Assa Abloy csapatát. Termékeik, gyáraik a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak is megfelelnek.

Termék és szolgáltatás repertoárjuk

Zárbetétek, lakatok, zárak: a márkára jellemző magas biztonsági és minőségi szintet képviselik. Elektromos zárak és zárbetétek: irodába, munkahelyre, vagy hotelekbe helyezik ki ezen zárakat. Egyszerű a karbantartásuk. Szabadalommal védett technológiával készül, a legújabb innovációjuk: hogy energia forrás nem szükségeltetik hozzájuk. Pajzsok: kemény anyagból készül, belülről kifelé rögzítik három-öt csavarral. Általában rozettás a védelem rajta. Kulcsmásolás: többségében csak a kirendeltségeken lehet megoldani speciálisan, a legnagyobb figyelemmel a nyerskulcsba vésve.

Zárrendszerek: Főkulcs: egyetlen kulccsal nyitható minden zár, ezen belül Egyforma: mindegyik kulcs mindegyik zárat nyitja, ami a rendszerben van. Portál, amikor családi házba, társasházba, csak meghatározott helyekre, illetve saját lakásba lehet csak bejutni. Egyszerű: főkulcs mindent nyit, mindenkinek a sajátjához van kulcsa. Csoportos egymást átfedő: Vezérkulcs nyit mindent, csoportokban vannak a főkulcsok, a saját rendszerben mindent nyitnak. Zárbetéteknek saját kulcsai is vannak. Többszörösen elágazó rendszert is ki lehet építeni, kompatibilis lesz a rendszer.

Érdemes tehát felkeresni a szakembereket, hogy ezen kiváló termékek közül a leginkább megfelelőt válassza az érdeklődő az ajtajához. Vagy akár az irodaházba, hogy megkönnyítse a beléptetést, vagy éppen elkerülje a rosszindulatú behatolók okozta kárt.

Miért érdemes hevederzárat felszerelni a bejárati ajtónkra?

Egy egyszerű ajtón, amely gyengébb minőséggel és könnyű szerkezettel rendelkezik, egy tapasztalt betörő pillanatok alatt be tud jutni, hiszen egyszerűen berúgja az ajtót. Ezt a betörési módszert tudjuk megakadályozni azzal, ha a bejárati ajtónkat hevederzárral szereljük fel.

Mivel ma már a lakások nagy része egyszerű, műanyag bejárati ajtókkal van felszerelve, ami nem csak könnyen berúgható, hanem könnyedén fel is feszíthető, mindenképpen el kell követnünk mindent annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy illetéktelen betolakodó jusson be az otthonunkba. A leghatékonyabb védekezési mód pedig még a szakemberek véleménye szerint is a mechanikus behatolás elleni acélszerkezetű ajtó, mely hevederzárral van kombinálva.

A betörések ellen a hevederzár lehet a legpraktikusabb megoldás mind közül! A felszerelése rendkívül gyors és hatékony védelmet tud nyújtani az illetéktelen betolakodók ellen.

A hevederzár felszerelésével a szakember megerősíti a bejárati ajtónkat, mely különösen ellenálló lesz a későbbiek során a külső behatások ellen.

Azok a hevederzárak pedig, melyek mechanikai védelemmel is el vannak látva fúrás, törés, savazás, és finomnyitás ellen is védelmet tudnak nyújtani. Beszerelését azonban mindig szakemberre kell bíznunk, hiszen csak ebben az esetben fogunk egy masszív, strapabíró, jól működő, erős védelemmel ellátott bejárati ajtót kapni.

Hogyan működik a vízszintes, és a függőleges hevederzár?

Léteznek vízszintes hevederzárak, melyek a legtöbb esetben fel vannak szerelve az ajtókra. Ezek vásárolhatók meg a legtöbb fajtában, színben, és méretben is. Ezek a hevederzárak minden esetben a bejárati ajtó belső felére kerülnek fel, és kulcs segítségével tudjuk azt működésbe hozni. A szerkezet fogaslécekkel működik, így tud a zár egyszerre mindkét oldalon lereteszelni az ajtót. Ennél a típusú hevederzárnál nagyon fontos, hogy jó zárbetét legyen a bejárati ajtóhoz vásárolva.

A függőleges hevederzárat a legtöbb esetben az ajtó közepére szokták felszerelni. Ez a zár ilyenkor alul és felül is záródik, így tudja hatékonyan megvédeni a bejárati ajtónkat. A fent található reteszelés az ajtótokra történik meg, a lenti pedig a padlózatba fog belefutni. Ennél a típusú hevederzárnál is nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen maga a zárszerkezet is.

Mit tud egy minőségi zár, amit egy silány nem?

Amikor eljön a zárcsere ideje, akkor fontos kérdés lesz, hogy milyen zárat válasszunk. A zárak között is vannak olcsóbb és drágább fajták. Az olcsóbb nem feltétlen jelent silány zárat, ugyanakkor mindenképp különbséget kell tennünk az akciós minőségi zárak és a silány olcsó zárak között. Az olcsó ár sokszor ugyanis valóban rossz minőséget takar. Ezek általában a kínai zárakra jellemzőek, melyek kedvező áron érhetőek el, viszont minőségben nagyon gyengék, könnyen fel lehet őket törni. a minőségi zárak ezzel szemben sokkal masszívabb anyagból készülnek, és védelemmel is el vannak látva.

Sokan persze nem tudják mit is jelent az, hogy egy zár védelemmel ellátott. Ez igazából azt takarja, hogy úgy készült, hogy a leggyakoribb betöréses módszerek ellen, mint a fésűzés, zárfeltúrás, zármanipulálás, zárroppantás stb. ellen védelmet nyújtson. Egyes fajták még a savazás ellen is védenek, mert saválló anyagból készülnek, illetve ilyen vegyülettel vannak kezelve, ám ez nem feltétlen releváns, ugyanis ezzel a módszerrel meglehetősen ritkán történik betörés. Nem baj persze, ha ez ellen a módszer ellen is védve van a zár, de ne ez legyen az elsődleges prioritásunk a vásárlásnál.

A minőségi zár sem feltörhetetlen, mégis ezeket érdemes választani, na de miért?

A minőségi zárat is fel lehet törni természetesen, attól, hogy védett, még nincs rá garancia, hogy a betörők nem nyitják vagy nem törik fel. Ugyanakkor mégis ezeket a zárakat célszerű választani, mert kisebb eséllyel törik fel őket. Mivel védelemmel vannak ellátva, ezért a feltörésük ugyan lehetséges, de időigényesebb, nagyobb zajjal is jár, és miért kockáztatná meg egy betörő, hogy lebukik, ha talál olyan zárat is, amit 5 másodperc alatt is fel tud törni?

A másik ok, ami miatt a védelemmel ellátott zárak mellett tegyük le a voksunkat az az, hogy a lakásbiztosító is ezeket a zárakat várja el. Ha van lakásbiztosításunk, silány zár esetén a biztosító megtagadhatja a kártérítést, ha betörnek hozzánk. Ezt nem érdemes megkockázatni. Akkor is jó döntés a minőségi zár, ha nincs biztosításunk, hiszen magasabb védelmi szintet jelent a számunkra.

Hány zárral lesz biztonságos egy bejárati ajtó?

Saját otthonába mindenki szeretné jól, és a lehető legnagyobb biztonságban érezni magát. Ahhoz pedig, hogy garantáltan ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés az éjszaka közepén, gondoskodnunk kell arról, hogy a bejárati ajtón megfelelő zár legyen.

Természetesen már maga az ajtó állapota és kora is fontos lehet biztonsági szempontokból, hiszen egy öreg, elvetemedett bejárati ajtót egy tapasztalt betörő másodpercek alatt ki tud nyitni egy feszítővas segítségével. De fontos kiemelni azt, hogy semmit nem ér egy szuper minőségű biztonsági ajtó akkor, ha a zár silány minőséggel rendelkezik.

Mit tudnak a tolózárak, és mi az előnyük?

Lényeges tehát, hogy a bejárati ajtónk jó minőséggel rendelkezzen, de fontos emellett még a jó zár, mely lehet akár tolózár is. Ebben az esetben azonban csak olyat válasszunk, melyet kulccsal is tudunk nyitni, és zárni, hiszen ezek sokkal nagyobb biztonságot tudnak nyújtani számunkra. Szerencsére a tolózárak között is megkülönböztethetünk ma már több félét, hiszen a kínálat hatalmas.

Léteznek például olyan típusú tolózárak is, melyek ki lettek egészítve egy erős vasrúddal, ami az egész ajtó síkjában helyet kapott.

Ha saját ingatlanunkat, családunk épségét, és egyéb értékeinket szeretnénk megóvni az illetéktelen betolakodóktól, akkor ne vegyük félvállról sem a zár, sem a bejárati ajtó állapotát, típusát és minőségét. Ha az ajtón pedig egyszerre több zár is található, akkor használjuk is ki azokat, és este, illetve, ha elmegyünk otthonról az összeset zárjuk be.

Sok betörő felfeszíti a zárat, ám azt szeretnék lebonyolítani a lehető legrövidebb idő alatt. Ha végül egyszerre adott esetben 4-5 darab zárral találják magukat szemben, akkor valószínűleg időhiány miatt félbe fogják hagyni a betörést, és keresnek inkább egy olyan ingatlant, ahova könnyebben, és gyorsabban be tudnak jutni.

Bár az emberek egyre több mindent szeretnének saját maguk megcsinálni, spórolás szempontjából, mégis azt javasoljuk, hogy zárcsere, vagy zárbetétcsere esetében nem érdemes nekiállni saját magunk megbütykölni a zárat, főleg abban az esetben, ha egy bejárati ajtóról van szó. Csak egy megfelelő tudással, és tapasztalattal rendelkező szakember tudja precízen és pontosan elvégezni a munkát úgy, hogy az később biztonságos is legyen.

Miért szorul bele a kulcs a zárba?

Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakori eset az, ha a kulcs a zárba szorul. Ilyenkor be tudjuk tenni ugyan a kulcsot, de elforgatni már nem, sőt, igazából kihúzni sem tudjuk. Ilyenkor persze pánikba esünk, hogy most hogy jutunk be a házba, vagy mit tegyünk, ha épp indulni készülünk, és akkor szorul bele a zárba a kulcs, amikor mondjuk, bezárnánk az ajtót. Persze a megoldás, hogy hívjuk a zárszerelőt. De érdemes azt is tudni, hogy mi okozza az ilyen helyzeteket.

  • deformált/sérült kulcs: ha a kulcs eldeformálódott, esetleg megrepedt, akkor a zárba téve könnyen beleszorulhat, és úgy is maradhat. A kulcsokra sokan nem figyelnek oda, csak bedobják a táskába, a zsebükbe, ott pedig hozzáütődik sok dologhoz, mobilhoz, tárcához stb.. Ennek eredményeként el is deformálódik, ami végül a zárba szorulást okozza. Megelőzni úgy tudjuk, hogy egyrészt vigyázunk a kulcsokra, másrészt ha látjuk, hogy nem tökéletesek, akkor lemásoltatjuk őket, a régitől pedig megszabadulunk.
  • rossz kulcs: ha kapkodunk, figyelmetlenebbek vagyunk, ilyenkor pedig megeshet, hogy nem azt a kulcsot tesszük a zárba, amelyik hozzá tartozik. Ha szerencsénk van, akkor bele sem megy a kulcs, esetleg belemegy, de nem fordul el, észrevesszük a hibát, és még ki tudjuk húzni, mielőtt baj lesz. Ám sokszor már csak akkor észleljük, hogy rossz kulcs került a zárba, amikor már beleszorul. Ha nem a jó kulcs megy a zárba, és feszegetjük, akkor hajlamos beleszorulni.
  • sérült zárbetét: ha a zárbetétet megpróbálták feltörni, esetleg valamilyen fizikai behatás miatt megsérült, akkor a kulcs bele tud szorul.
  • akadó zár: az akadó zár végeredménye is az lehet, hogy a kulcs a zárba szorul, rosszabb esetben bele is törik.

Mit lehet tenni, ha már beleszorult?

Ha a kulcs már a zárba szorult, akkor legjobb, amit tehetünk, hogy nem feszegetjük, mert akár bele is törhet. Inkább hívjuk a zárszerelőt, aki megpróbálja majd eltávolítani a kulcsot, de lehet, hogy egyszerűen csak kicseréli a zárbetétet, így nem fog többé gondot okozni sem a zárbetét, sem a régi kulcs.

Zárba törött a kulcs, menthető még a zár?

Ha a kulcs a zárba törik, akkor a legtöbben már előre aggódnak, hogy mi lesz most velük. Nemcsak az a baj, hogy a lakásajtóban kell rostokolniuk, hanem az is, hogy szerelő nélkül ez egy megoldhatatlan probléma. Hiába jön valaki ismerős pótkulccsal, a törött darab megakadályozza annak használatát, így nem lesz más megoldás, hívni kell a szerelőt. Ami persze sokba kerül, ezért már előre aggódunk, hogy miről kell majd lemondanunk, nyaralásról, új ruhákról vagy bármi más szükséges eszközről. Ilyenkor persze van, aki reménykedik, hogy menthető még a zár, de valóban így van?

Nos, ha a zár önmagában nem sérült meg, mert a kulcs volt törött, és azért maradt a zárban, akkor nagy rá az esély, hogy a zárbetét sem sérült meg olyan súlyosan, ha pedig mégis, akkor csak azt az egy alkatrészt kell kicserélni. A zárszerelő fel tudja mérni a lehetőséget, és vagy zárbetétcserét javasol, de esetleg tehet egy próbát azzal, hogy kipiszkálja a törött darabot, kinyitja a zárat a zár megsértése nélkül, és beenged minket a pótkulcsért. Amennyiben a pótkulcs jól forog a zárban, és rendeltetésszerűen működik, akkor nem kell zárcsere, de még zárbetétcsere sem.

Megéri megmenteni a zárat?

A kérdés jogos, bár sokan erre rávágják, hogy persze, hiszen a zárcsere munkadíja és az új zár nagyon drága. Ez valóban így van, főleg, ha minőségi zárat veszünk, viszont nem árt pár dolgot mérlegelni. Ha a zár alapvetően ép, és csak zárbetétcserére van szükség, akkor az gyors, és viszonylag költséghatékony megoldás. A zárszerelő is valószínűleg ezt fogja javasolni. A zárnyitás, illetve a törött darab eltávolítása bár megmenti a zárat, ami jó dolog, hiszen megspóroljuk az alkatrész vagy a zár költségét, viszont hosszadalmas, munkaigényes folyamat.

A zárbetétcsere pár perc alatt megvan, ráadásul mivel a zárbetét már úgyis cserére kerül, az otthonunk kényelméből figyelhetjük a szerelő tevékenységét. Viszont a másik lehetőség időigényes, és ami nem koronázza siker a műveletet, kint kell ácsorognunk. A munkadíj így drágább lehet, mint a zárbetétcsere költsége, ezért érdemes rákérdezni a szerelőnél, hogy mekkora összegbe fog kerülni az egyik vagy a másik megoldás.

Nyaralás alatt is elromolhat a zár

A nyaralás alatt alapvetően nem a vészhelyzetekre, hanem a pihenésre készülünk, ugyanakkor ilyenkor is megeshet, hogy baj történik, akár a zárral is. Ha saját nyaralóról van szó, akkor a tavaszi nagytakarításkor érdemes ellenőrizni, hogy nem akad vagy feszül a zár, és egy kis olajozásról már ilyenkor gondoskodhatunk, hogy elkerüljük a kulcs zárba szorulását, vagy a zárba törését. Persze a baj ettől függetlenül megtörténhet, de kicsi rá az esély. Azzal is sokat tehetünk a megelőzés érdekében, ha a nyaralás előtt már felírjuk a zárszerelő számára, hogy gond esetén legyen kit hívni, ne akkor kelljen szerelő után kajtatni.

Az is megeshet, hogy elveszik a kulcs, esetleg ellopják. Ha nem találjuk a kulcsot, előbb nézzünk körül a strandon vagy bármilyen helyen, amerre aznap jártunk. Lehet, hogy valaki megtalálta és leadta a pénztárnál. Amennyiben nincs ilyen szerencsénk, akkor hívjuk a szerelőt, aki gyorsan és egyszerűen kicseréli nekünk a zárbetétet, ha nincs arra lehetőség, hogy valaki viszonylag rövid idő alatt lehozzon a nyaralóba egy pótkulcsot. Ha a pótkulcs le tud érni aznap vagy legkésőbb másnap, akkor a zárnyitás is elég lehet.

Ha nem a miénk a nyaraló

Amennyiben nem a miénk a nyaraló, hanem kölcsön kaptuk egy rokontól, esetleg béreljük, akkor az első lépés mindenképp az legyen, hogy őt értesítjük a fejleményekről. A tulaj dönthet ugyanis arról, hogy legyen-e zárbetétcsere vagy ne, erről mi nem hozhatunk döntést, sőt, egyes szerelők el sem végzik a munkát a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül. Mert bizony ellenőrizni fogja a szerelő, hogy valóban olyan ajtót akarunk vele kinyittatni, amihez jogunk is van. Még ha béreljük is, a zárcseréről mi nem dönthetünk.

A tulaj hívása után már pontosan tudni fogjuk, hogy jutunk majd be. Lehet, hogy van valahol pótkulcs, amiről nekünk eddig nem volt tudomásunk, esetleg a tulaj a közelben tartózkodik, és hoz nekünk kulcsot, vagy zárnyitásra, zárbetétcserére lesz szükség. A szerelőt ilyenkor jobb, ha a tulaj hívja, és megadja a bérlők adatait, hogy a szerelő tudja, nem illetéktelenek akarnak betörni valahova, és kinyittatni egy ajtót.

Új zár vagy új zárbetét? Melyiket válasszuk, ha új lakó érkezik az albérletbe?

Az albérlet kérdése mindig érdekes a zárak tekintetében. Az albérlők, amikor kivesznek egy lakást, általában ragaszkodnak ahhoz, hogy új zárbetét kerüljön fel, a főbérlők viszont nem mindig teszik ezt meg. Nekik annyira nem fontos ez, bár a lakás az ő tulajdonuk, nekik sem érdekük, hogy megrongálja valaki, ahogyan az sem, hogy a lakók elköltözzenek, hiszen pont azért van kiadva a lakás, hogy bevételt termeljen. Emiatt pedig célszerű elvégezni a zárbetét cseréjét. Vagy új zár kell? Melyik a jó megoldás?

Nos, új zár leginkább akkor kell, ha valamiért nem működik rendesen a régi. Ha a zár nem rendeltetésszerűen működik, beletört a kulcs, megrongálódott, esetleg megsérült, akkor célszerű újat tetetni az ajtóra, és nem megvárni, amíg valaki betör a lakásba. Ezt általában a főbérlő meg szokta tenni még az új lakó érkezése előtt, hiszen lényegesen nehezebb kiadni egy lakást, ha a zár nem jó rajta. Emellett az illegális lakásfoglalóktól is érdemes megvédeni a lakást, mert még mindig hallani olyan esetről, hogy hajléktalanok, vagy lakásfoglalók foglaltak el egy üresen álló lakást.

Amikor elég a zárbetét cseréje is

Általában elég a zárbetétcsere is, hiszen legtöbbször csak új kulcs kell. Az új zárbetéttel új kulcs is jár, így biztosak lehetünk abban, hogy nem fog visszatérni az előző lakó. Ezt megteheti a főbérlő, de az albérlő is. Általában a tulajdonosok ezt meg szokták tenni, mielőtt új lakó érkezik, de ha mégsem így történne, akkor az albérlő jelezheti ezt az igényét a főbérlő felé. Ilyenkor általában a főbérlő beleegyezik, de csak az új lakó költségére, melyet érdemes a szerződésbe is belefoglalni.

Ilyenkor mindenképp írjuk bele, hogy kinek a feladata a zárcsere, milyen zár kerülhet csak fel az ajtóra, és kinek jár kulcs, esetleg, hogy ki szerzi be a zárat, vagy ki hívja a szerelőt. Érdemes ezeket jó előre tisztázni, mert ha nem így teszünk komoly vitákhoz is vezethet egy egyszerű zárcsere kérdése, amit jobb elkerülni.

Rossz környékre is bátran költözhetünk?

Amikor költözésre kerül a sor, nem mindig mi döntünk, hogy hol keresünk albérletet vagy hol vásárolunk lakást, hanem az anyagik körülményeink és az életkörülményeink. A munka, a gyerek iskolája vagy más egyéb tényező nagyban befolyásolhat minket, ez pedig azt jelenti, hogy nem mindig a legbiztonságosabb környékre kerülünk egy adott városba. Ezt persze elsőre nem mindig látjuk. A költözés előtt természetesen érdemes utána járni, hogy egyes környékek mennyire biztonságosak. A rendőrségen létezik egy úgynevezett bűnügyi térkép, mely statisztikák alapján megmutatja, hogy mennyire biztonságos egy adott környék.

Ha két környék közül kell választanunk, érdemes megnézni ezt a statisztikát, hogy a jó döntést hozhassuk meg. Akkor sincs persze baj, ha végül mégis a rosszabb környékre költözünk, mert nagyon sok mindent tehetünk, hogy biztonságosabbá tegyük a lakást. Albérlet esetén persze engedélyt kell kérnünk a főbérlőtől, de ha saját lakásról van szó, akkor érdemes az ajtók és az ablakok ellenőrzésével kezdeni, esetleg kicserélni, mert nem is gondolnánk, hogy az ajtó és az ablak egy fesztő vassal akár ki is mozdítható a keretéből.

Amit mindenképp meg kell tennünk otthonunk védelmében

Ha az ajtó és az ablak rendben van, akkor a zárakra kell nagy hangsúlyt fektetni. Egyetlen zár is elég lehet, de érdemes plusz zárat, tolózárat is beszerezni a bejárati ajtóra. Persze egyetlen zár is elég lehet. Egy megfelelő minőségű, biztonsági zár, amely több ponton is záródik, és persze jó minőségű ajtóban van elég lehet  betörők távol tartására. Érdemes lehet ablak vagy ajtórácsban is gondolkodni, mert ezek is komoly védelmet jelenthetnek. Ajtórácsot a társasházak esetében még ma is gyakran láthatunk.

Ebben az esetben is figyelnünk kell, hogy az ajtórácson is minőségi zár legyen, minimális védelemmel legyen legalább ellátva, ellenkező esetben könnyen feltörhető, így nem éri el a célját az ajtórács. Az ablakrácsot leginkább földszinti lakások esetén szokták választani, de családi házak esetén sem ritka.

Valóban zárat kell cserélni a biztosító miatt?

Amikor lakásbiztosítást kötünk, akkor leginkább arra figyelünk, hogy mit ad nekünk a biztosítás, milyen károk esetén mekkora kártérítésre számíthatunk, illetve hogy ezért mennyit kell majd évente, negyedévente, esetleg havonta fizetnünk. Arra már jóval kisebb figyelmet fordítunk, hogy mik lesznek a mi feladataink ahhoz, hogy a biztosítás valóban éljen, és fizessen is. Persze lehetne legyinteni, hogy fizetnünk kell a havi díjakat, és kész, ám a szerződés, és az úgynevezett apró betűs rész jóval vastagabb annál, minthogy csak ennyi szerepeljen benne.

A feladatink közé tartozik ugyanis, hogy megfelelő zár kerüljön fel az ajtóra, olyan, amit a biztosító előír. Ezek a zárak védelemmel állátott zárak, a márka nincs ugyan meghatározva, az viszont igen, hogy milyen tanúsítvánnyal kell rendelkeznie a zárnak, hogy a biztosító elfogadja. A MABISZ útmutatóban van egy betörésre és lopásra vonatkozó rész, ahol a pontos leírást találhatjuk. Itt kifejtik, hogy milyen zártípusból milyen fajta fogadható el, és a zárnak milyen védelemmel kell rendelkeznie, esetleg hány zár az elfogadható.

Mi történik, ha nem megfelelő zár van az ajtón a biztosító szerint?

Ha ezeket az információkat nem olvassuk el, akkor bizony könnyen pórul járhatunk. Egyrészt a biztosító által elvárt zárak védelemmel ellátott zárak, vagyis kisebb az esély, hogy betörés áldozatai leszünk. Ez persze nem véletlen, hiszen a biztosító érdekes is az, hogy ne keletkezzen kár, ahogyan a mi érdekünk is ez lenne, mert bár kapunk kártérítést, ha van biztosításunk, ugyanakkor mentálisan és anyagilag is megterhelő átélni egy betörést. Ugyan a drága zárak is feltörhetőek, de a betörők inkább a silányabb, könnyebben nyitható zárakat keresik, mert egy védelemmel ellátott zárat több idő és nagyobb zaj kinyitni.

Másrészt, ha nem megfelelő zár kerül fel az ajtónkra, akkor a biztosító nem fog fizetni, még akkor sem, ha rendesen fizetjük a havi díjakat. A feltételeknek maradéktalanul meg kell felelnünk, hogy éljen a biztosítás, ebbe pedig a zárak is beletartoznak.