Esetek, amikor elég zárbetétcserében gondolkodni

Ha leveszik a kulcs, esetleg beleszorul a zárba, azonnal kétségbe esünk, hogy milyen drága lesz egy új zárat felszereltetni, pedig nem feltétlen lesz így. Vannak esetek ugyanis, amikor bőven elég lehet a zárbetétet kicserélni, azzal is tudjuk orvosolni a felmerülő problémát. A zárbetét a zár egy része, pontosabban az, amelyikben a kulcs forog. Ha tehát olyan gondba ütközünk, ami ezt a részt érint, akkor nem biztos, hogy a teljes zárra keresztet vethetünk, ezt az alkatrészt is elég lehet cserélni. De mely eseteken lehet elég csak a zárbetét cseréje:

Ingatlanvásárlás: mindegy hogy újépítésű lakásról van szó, vagy használt ingatlanról, a költözés előtt érdemes lecserélni a zárbetétet, hogy olyan kulcsunk legyen, ami semmiképp sem lehet másnál. A használt lakások esetén a régi tulaj vagy egy családtagja tarthat meg kulcsot a tudtunk nélkül, de újépítésű ingatlan esetében is megeshet, hogy egy munkás tart meg magának kulcsot. Jobb félni, mint megijedni, inkább cseréljük le a zárbetétet.

Albérlet: az albérletek esetében sem ritka, hogy a régi lakó tart meg kulcsot, hogy aztán visszatérje, vagy valamiért, amit ott hagyott, vagy kevésbé baráti célból. Hogy ezt elkerülhessük, elég lehet egy zárbetétcsere is, így új kulcs kerül fel, a régi lakó pedig nem tud bemenni a lakásba.

Kulcsvesztés: a kulcsok elvesztése és ellopása is nagyon gyakori manapság. Ha lába kél a kulcsnak, akkor persze hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak elveszett, de sosem lehetünk benne teljesen biztosak, ezért jobb, ha előrelátóak vagyunk, és lecseréljük a zárbetétet. Ha viszont az egész táskánkat ellopják, akkor pedig egyenesen kötelező a saját biztonságunk érdekében.

Zárba törött/szorult kulcs: ha a kulcs a zárba szorul, esetleg bele is törik akkor érdemes azonnal szerelőt hívni, aki az esetek többségében a zárbetét cseréjét fogja javasolni. Ha csak beszorult a kulcs, akkor van rá esély, hogy a zárbetét ép marad, de ha sérül, akkor jobban járunk a cserével. Ha pedig bele is törött a kulcs a zárba, akkor pedig ez a leggyorsabb és legköltséghatékonyabb megoldás.

Milyen zár kerüljön fel a nyaralóra?

Már bőven benne járunk a tavaszban, sokan pedig már készülnek a nyári vakációra. Eljött a nyaralótakarítás ideje is, vagyis amikor még a nyaralás előtt ellenőrizzük, hogy milyen állapotban van a tóparti vagy erdőszéli házikónk, amelyet főleg csak pihenésre használunk. Sajnos még mindig sok esetben fordul elő, hogy az első látogatás nem kellemes, mert a tél folyamán valaki feltörte a nyaralót, kirámolta, esetleg beköltözött, és elfoglalta. Ilyenkor persze jöhet a rendőrség, a biztosító felhívása, és persze a gondolkodás, hogyan is tehetjük biztonságosabbá a nyaralót.

A megfelelő nyílászárók és zárak kiválasztása elengedhetetlen. Ha a nyílászáróval alapvetően nem volt gond, akkor a zár nem volt megfelelő sem minőségben, sem mennyiségben. Természetesen már egyetlen minőségi zár is megvédheti a nyaralót, de annak valóban minőséginek kell lennie. Egy jó, minőségi zárat nehéz feltörni, még akkor is, ha a betörőknek van ideje, és télen, mivel kevesen szoktak a nyaraló övezetbe maradni, nem feltűnő egy ajtó előtt térdelő alak sem. De ha megfelelő a zár, akkor kitart.

Egy zár elég, hogy biztonságban tudjuk a nyaralót?

Egy zárral is sokat tehetünk a nyaraló védelme érdekében, de kerülhet fel természetesen több is. Az egyik megoldás, ha két-három zárban gondolkodunk, védelemmel ellátott, biztonsági zárakban természetesen. Ilyenkor több záron kell átjutna egy betörőnek, melyek közül az egyik lehet hevederzár is. Az sem rossz megoldás, ha az ablakokon túl az ajtóra is felszerelünk redőnyt, lehetőleg valamilyen masszív fajtát, ami lehet műanyag, de akár fa is, majd az alját egy lakattal rögzítjük.

A lakatokat is le lehet vágni természetesen, de azért az komoly zajjal járhat. És nem biztos, hogy egy betörő még a nyugisabb időszakban is megkockáztatja, hogy felxxel vagy kalapáccsal a hóna alatt indul útnak betörni, és nagy zajjal, robajjal próbál bejutni. Bár mennyi lakatban, zárban gondolkodunk, mindenképp figyeljünk arra, hogy a nyaralóra is minőségi, védelemmel ellátott fajták kerüljenek fel. Lakatból is van minőség, masszívabb, drágább darab, érdemes ezeket választani, ha lakatot is használnánk a nyaraló védelmére.

Ezekkel a módszerekkel jutnak be leggyakrabban a betörők az ingatlanokba

Ahogy telnek az évek, sajnos az tapasztalható, hogy a betörések száma egyre csak nő, és a betörők technikái is egyre kifinomultabbak, és korszerűbbek, annak ellenére is, hogy szerencsére napjainkban már egyre többen válasszák a minőségi zárszerkezeteket.

A gond azonban sokszor abból adódik, hogy az emberek nem figyelnek arra is oda, hogy nem elég ha a zár jó minőségű, ugyanis ha az ajtó gyenge, és silány, akkor ugyanolyan könnyedén fel tudják azt törni.

Egy gyenge minőségű ajtó pedig szinte szó szerint magához csalogatja a gazembereket, ugyanis pontosan tudják, hogy egy ilyen ajtót nem lesz nehéz feltörniük.

De nézzük, mik azok a módszerek, melyeket napjainkban a legsűrűbben használnak a betörők.

Zárfeltörő módszerek, amelyeket a betörők a legtöbbször alkalmaznak

  • Az egyik legelterjedtebb betörési módszer egyértelműen a silány zárakat, és a gyenge minőségű bejárati ajtókat és ablakokat célozza meg. Ezeket az ajtókat ugyanis egy rutinos betörő egy feszítővas segítségével pillanatok alatt ki tudja mozdítani a tokjából, ezt pedig akár az éj leple alatt, viszonylag kevés zajkeltéssel is meg tudják oldani.
    Mivel a betörők pillanatok alatt meg fogják tudni állapítani az adott ajtóról, és zárról, hogy milyen minőséggel rendelkezik, könnyen lehet, hogy félbehagyja a betörést, ha egy masszív, és erős zárral, és ajtóval találja magát szemben.
  • A zárbetét fúrása is viszonylag gyakori a betöréses eseteknél, ez a trükk azonban csak az egyszerű zárbetéteknél alkalmazható. Mivel ezt már halkan nem igazán lehet lebonyolítani, a betörők ezzel a módszerrel leginkább akkor szoktak bejutni az adott ingatlanba, mikor biztosak benne, hogy senki nem tartózkodik otthon. Ehhez pedig könnyen lehet, hogy napok, vagy akár hetek óta megfigyelnek bennünket.
  • A zárbetét törés egy régi módszer, de a mai napig gyakran használják az illetéktelen betolakodók, ugyanis így szinte zajtalanul, rövid időn belül tudnak bejutni az adott ingatlanba. A zártörés elkerülése érdekében, zárcsere esetén mindenképpen ügyeljünk oda arra, hogy a zárbetét megfelelő méretű legyen, ugyanis, ha kilóg az ajtó síkjából, akkor egy egyszerű fogóval pillanatok alatt ketté tudják törni azt.

Mik a többpontos ajtózárak előnyei, mikor van rá szükségünk?

Szeretett otthonunk biztonságának és kényelmének egyik legfontosabb eleme a megfelelő ajtózár kiválasztása, melyet egy felújítás, vagy költözés során soha nem szabad félvállról vennünk. De haladéktalanul szükségünk lehet még az bejárati ajtó zárának a cserélésére abban az esetben is, ha elhagytuk, vagy esetleg ellopták a kulcsainkat, és nem szeretnénk magunkat az éjszaka közepén egy betörővel szembe találni. Azt azonban nem minden esetben egyszerű eldönteni, hogy milyen zár kerüljön az ajtónkra, hiszen a piacon ma már rengeteg zártípus közül van lehetőségünk válogatni.

A legolcsóbb zárszerkezeteket a szakemberek véleménye szerint mindenikképpen jobb elkerülni, hiszen ezek általában gyenge, silány minőséggel rendelkeznek, és ezeket egy kevésbé tapasztalt betörő is fel tudja törni néhány perc leforgása alatt.

Mit tudnak a többpontos zárszerkezetek?

Egy egyszerű, olcsó hagyományos zárral szemben a többpontos zár már szerencsére jóval nagyobb biztonságot tud nyújtani számunkra, hiszen ezek már több ponton tudják védeni a lakásunkat a nem kívánt személyek elől. Ezek az ajtózárak emellett kiváló minőséggel is rendelkeznek, így elmondható róluk, hogy időtállóak, strapabíróak, és akár évtizedeken keresztül ki tudnak bennünket szolgálni.

Otthonunk biztonsága mellett érdemes a hő és a hangszigetelés elősegítése miatt is ezt a zártípust választanunk, de azt is ki kell hangsúlyoznunk, hogy a többpontos ajtózárak a kiváló minőségüknek köszönhetően sokkal ritkábban mennek tönkre, és hibásodnak meg, mint a hagyományos, egyszerűbb társaik.

A többpontos zárakat a szakemberek kizárólag bejárati ajtók esetében szokták alkalmazni. Ezeknek a záraknak valójában 2 fő működési elvük van: az egyik a kulcs, vagy a cilinderműködtetés, a másik pedig a kilincsműködtetés.

Az utóbbi esetben a kilinccsel tudjuk mozgatni a szerkezet záróelemeit, a cilinderműködtetés esetében pedig a zár a hagyományos módon működik, ám ennél a változatnál már van lehetőségünk fixgombos kilincset, vagy akár elektromos zárólemezt is alkalmazni.

Zárnyitás a filmekben és a valóságban

Szinte nincs is olyan akció vagy kalandfilm, amibe ne próbálnánk meg valamilyen trükkel vagy erővel kinyitni egy zárt ajtót. Mindegy, hogy bejárati ajtó, szekrény vagy szép, még a vígjátékokban is gyakran találkozhatunk különböző zárnyitási trükkökkel. Ennek köszönhetően, talán nincs is olyan, aki nem akarta volna, legalább egyszer életében megtanulni/megpróbálni, hogyan lehet hajtűvel vagy bankkártyával kinyitni egy ajtót. Esetleg vágyott rá, hogy vállal nekiszaladjon, esetleg, mint a filmben a zsaruk, berúgja az ajtót. De mennyire működik ez a valóságban?

Sajnos ki kell ábrándítanunk mindenkit, ezek a trükkök a való világban csak elvétve működnek úgy, ahogy a filmeken. A hajtű és a különféle drótdarabok használata a zárak nyitására nem épp a legjobb módszer, csak a silány, egyszerű záraknál működhet, és még ott is inkább csak karistolni fogjuk a zárakat, nem feltétlen kinyitni őket. A bankkártyás trükk már hatékonyabb, de ez csak a gombos ajtóknál működik, és ott is csak akkor, ha a zár alapvetően nyitva van. Ez az a helyzet, amikor a gombos kilincs nem forog el, és csak kulccsal lehet nyitni a zárat, a huzat pedig becsapja az ajtót, mi pedig kiszorulunk a küszöbre.

Az ajtó vállal bedöntése vagy berúgása sem épp a legcélravezetőbb, ugyanis, ha a műveletet siker koronázza, akkor nagy eséllyel kiszakad a zár, de minimum megrongálódik, de megsérülhet az ajtó és az ajtókeret is. Ennek pedig zárcsere, sőt ajtócsere lehet a következménye, de még a személyi sérülést is kockáztatjuk.

Mit tegyünk, ha nem nyílik a zár?

Azt már tudjuk, hogy mit ne tegyünk, ha valamilyen oknál fogva nem nyílik a bejárati ajtó. De akkor mit tehetünk, ha a fenti megoldások csak a filmekben működnek? Nos, hívhatjuk a zárszerelőt, aki nemcsak zárak cseréjében ügyes, de zárnyitást is vállal. Ilyenkor a szerelő a zár megsértése nélkül próbálja meg kinyitni a zárat, mi pedig bemehetünk a pótkulcsért. Persze ez abban az esetben működik, ha elveszett, vagy valahol otthagytuk a kulcsunkat. Ha a zárszerkezet sérült, akkor inkább a csere jöhet szóba, de azt is inkább szakember végezze.

Multi T Lock a cégről röviden

1973-ban alapították a céget, fiatalemberek Izraelben. Napjainkra piacvezetővé váltak a világon a legmagasabb szintű biztonsági zárszerkezeteikkel. Töménytelen mennyiségű szabadalmaikkal forradalmasították a zárak, zárszerkezetek, és az ehhez kapcsolódó gépek piacát. Fantasztikus eredményeiket az egyedi tervezésnek, a piac igényeihez való rugalmasságukkal, korrekt ügyfélszolgálattal és szervizhálózattal érték el. 2003-tól erősítik a méltán világhíres Assa Abloy csapatát. Termékeik, gyáraik a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak is megfelelnek.

Termék és szolgáltatás repertoárjuk

Zárbetétek, lakatok, zárak: a márkára jellemző magas biztonsági és minőségi szintet képviselik. Elektromos zárak és zárbetétek: irodába, munkahelyre, vagy hotelekbe helyezik ki ezen zárakat. Egyszerű a karbantartásuk. Szabadalommal védett technológiával készül, a legújabb innovációjuk: hogy energia forrás nem szükségeltetik hozzájuk. Pajzsok: kemény anyagból készül, belülről kifelé rögzítik három-öt csavarral. Általában rozettás a védelem rajta. Kulcsmásolás: többségében csak a kirendeltségeken lehet megoldani speciálisan, a legnagyobb figyelemmel a nyerskulcsba vésve.

Zárrendszerek: Főkulcs: egyetlen kulccsal nyitható minden zár, ezen belül Egyforma: mindegyik kulcs mindegyik zárat nyitja, ami a rendszerben van. Portál, amikor családi házba, társasházba, csak meghatározott helyekre, illetve saját lakásba lehet csak bejutni. Egyszerű: főkulcs mindent nyit, mindenkinek a sajátjához van kulcsa. Csoportos egymást átfedő: Vezérkulcs nyit mindent, csoportokban vannak a főkulcsok, a saját rendszerben mindent nyitnak. Zárbetéteknek saját kulcsai is vannak. Többszörösen elágazó rendszert is ki lehet építeni, kompatibilis lesz a rendszer.

Érdemes tehát felkeresni a szakembereket, hogy ezen kiváló termékek közül a leginkább megfelelőt válassza az érdeklődő az ajtajához. Vagy akár az irodaházba, hogy megkönnyítse a beléptetést, vagy éppen elkerülje a rosszindulatú behatolók okozta kárt.

Miért érdemes hevederzárat felszerelni a bejárati ajtónkra?

Egy egyszerű ajtón, amely gyengébb minőséggel és könnyű szerkezettel rendelkezik, egy tapasztalt betörő pillanatok alatt be tud jutni, hiszen egyszerűen berúgja az ajtót. Ezt a betörési módszert tudjuk megakadályozni azzal, ha a bejárati ajtónkat hevederzárral szereljük fel.

Mivel ma már a lakások nagy része egyszerű, műanyag bejárati ajtókkal van felszerelve, ami nem csak könnyen berúgható, hanem könnyedén fel is feszíthető, mindenképpen el kell követnünk mindent annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy illetéktelen betolakodó jusson be az otthonunkba. A leghatékonyabb védekezési mód pedig még a szakemberek véleménye szerint is a mechanikus behatolás elleni acélszerkezetű ajtó, mely hevederzárral van kombinálva.

A betörések ellen a hevederzár lehet a legpraktikusabb megoldás mind közül! A felszerelése rendkívül gyors és hatékony védelmet tud nyújtani az illetéktelen betolakodók ellen.

A hevederzár felszerelésével a szakember megerősíti a bejárati ajtónkat, mely különösen ellenálló lesz a későbbiek során a külső behatások ellen.

Azok a hevederzárak pedig, melyek mechanikai védelemmel is el vannak látva fúrás, törés, savazás, és finomnyitás ellen is védelmet tudnak nyújtani. Beszerelését azonban mindig szakemberre kell bíznunk, hiszen csak ebben az esetben fogunk egy masszív, strapabíró, jól működő, erős védelemmel ellátott bejárati ajtót kapni.

Hogyan működik a vízszintes, és a függőleges hevederzár?

Léteznek vízszintes hevederzárak, melyek a legtöbb esetben fel vannak szerelve az ajtókra. Ezek vásárolhatók meg a legtöbb fajtában, színben, és méretben is. Ezek a hevederzárak minden esetben a bejárati ajtó belső felére kerülnek fel, és kulcs segítségével tudjuk azt működésbe hozni. A szerkezet fogaslécekkel működik, így tud a zár egyszerre mindkét oldalon lereteszelni az ajtót. Ennél a típusú hevederzárnál nagyon fontos, hogy jó zárbetét legyen a bejárati ajtóhoz vásárolva.

A függőleges hevederzárat a legtöbb esetben az ajtó közepére szokták felszerelni. Ez a zár ilyenkor alul és felül is záródik, így tudja hatékonyan megvédeni a bejárati ajtónkat. A fent található reteszelés az ajtótokra történik meg, a lenti pedig a padlózatba fog belefutni. Ennél a típusú hevederzárnál is nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen maga a zárszerkezet is.

Mit tud egy minőségi zár, amit egy silány nem?

Amikor eljön a zárcsere ideje, akkor fontos kérdés lesz, hogy milyen zárat válasszunk. A zárak között is vannak olcsóbb és drágább fajták. Az olcsóbb nem feltétlen jelent silány zárat, ugyanakkor mindenképp különbséget kell tennünk az akciós minőségi zárak és a silány olcsó zárak között. Az olcsó ár sokszor ugyanis valóban rossz minőséget takar. Ezek általában a kínai zárakra jellemzőek, melyek kedvező áron érhetőek el, viszont minőségben nagyon gyengék, könnyen fel lehet őket törni. a minőségi zárak ezzel szemben sokkal masszívabb anyagból készülnek, és védelemmel is el vannak látva.

Sokan persze nem tudják mit is jelent az, hogy egy zár védelemmel ellátott. Ez igazából azt takarja, hogy úgy készült, hogy a leggyakoribb betöréses módszerek ellen, mint a fésűzés, zárfeltúrás, zármanipulálás, zárroppantás stb. ellen védelmet nyújtson. Egyes fajták még a savazás ellen is védenek, mert saválló anyagból készülnek, illetve ilyen vegyülettel vannak kezelve, ám ez nem feltétlen releváns, ugyanis ezzel a módszerrel meglehetősen ritkán történik betörés. Nem baj persze, ha ez ellen a módszer ellen is védve van a zár, de ne ez legyen az elsődleges prioritásunk a vásárlásnál.

A minőségi zár sem feltörhetetlen, mégis ezeket érdemes választani, na de miért?

A minőségi zárat is fel lehet törni természetesen, attól, hogy védett, még nincs rá garancia, hogy a betörők nem nyitják vagy nem törik fel. Ugyanakkor mégis ezeket a zárakat célszerű választani, mert kisebb eséllyel törik fel őket. Mivel védelemmel vannak ellátva, ezért a feltörésük ugyan lehetséges, de időigényesebb, nagyobb zajjal is jár, és miért kockáztatná meg egy betörő, hogy lebukik, ha talál olyan zárat is, amit 5 másodperc alatt is fel tud törni?

A másik ok, ami miatt a védelemmel ellátott zárak mellett tegyük le a voksunkat az az, hogy a lakásbiztosító is ezeket a zárakat várja el. Ha van lakásbiztosításunk, silány zár esetén a biztosító megtagadhatja a kártérítést, ha betörnek hozzánk. Ezt nem érdemes megkockázatni. Akkor is jó döntés a minőségi zár, ha nincs biztosításunk, hiszen magasabb védelmi szintet jelent a számunkra.

Hány zárral lesz biztonságos egy bejárati ajtó?

Saját otthonába mindenki szeretné jól, és a lehető legnagyobb biztonságban érezni magát. Ahhoz pedig, hogy garantáltan ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés az éjszaka közepén, gondoskodnunk kell arról, hogy a bejárati ajtón megfelelő zár legyen.

Természetesen már maga az ajtó állapota és kora is fontos lehet biztonsági szempontokból, hiszen egy öreg, elvetemedett bejárati ajtót egy tapasztalt betörő másodpercek alatt ki tud nyitni egy feszítővas segítségével. De fontos kiemelni azt, hogy semmit nem ér egy szuper minőségű biztonsági ajtó akkor, ha a zár silány minőséggel rendelkezik.

Mit tudnak a tolózárak, és mi az előnyük?

Lényeges tehát, hogy a bejárati ajtónk jó minőséggel rendelkezzen, de fontos emellett még a jó zár, mely lehet akár tolózár is. Ebben az esetben azonban csak olyat válasszunk, melyet kulccsal is tudunk nyitni, és zárni, hiszen ezek sokkal nagyobb biztonságot tudnak nyújtani számunkra. Szerencsére a tolózárak között is megkülönböztethetünk ma már több félét, hiszen a kínálat hatalmas.

Léteznek például olyan típusú tolózárak is, melyek ki lettek egészítve egy erős vasrúddal, ami az egész ajtó síkjában helyet kapott.

Ha saját ingatlanunkat, családunk épségét, és egyéb értékeinket szeretnénk megóvni az illetéktelen betolakodóktól, akkor ne vegyük félvállról sem a zár, sem a bejárati ajtó állapotát, típusát és minőségét. Ha az ajtón pedig egyszerre több zár is található, akkor használjuk is ki azokat, és este, illetve, ha elmegyünk otthonról az összeset zárjuk be.

Sok betörő felfeszíti a zárat, ám azt szeretnék lebonyolítani a lehető legrövidebb idő alatt. Ha végül egyszerre adott esetben 4-5 darab zárral találják magukat szemben, akkor valószínűleg időhiány miatt félbe fogják hagyni a betörést, és keresnek inkább egy olyan ingatlant, ahova könnyebben, és gyorsabban be tudnak jutni.

Bár az emberek egyre több mindent szeretnének saját maguk megcsinálni, spórolás szempontjából, mégis azt javasoljuk, hogy zárcsere, vagy zárbetétcsere esetében nem érdemes nekiállni saját magunk megbütykölni a zárat, főleg abban az esetben, ha egy bejárati ajtóról van szó. Csak egy megfelelő tudással, és tapasztalattal rendelkező szakember tudja precízen és pontosan elvégezni a munkát úgy, hogy az később biztonságos is legyen.

Miért szorul bele a kulcs a zárba?

Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakori eset az, ha a kulcs a zárba szorul. Ilyenkor be tudjuk tenni ugyan a kulcsot, de elforgatni már nem, sőt, igazából kihúzni sem tudjuk. Ilyenkor persze pánikba esünk, hogy most hogy jutunk be a házba, vagy mit tegyünk, ha épp indulni készülünk, és akkor szorul bele a zárba a kulcs, amikor mondjuk, bezárnánk az ajtót. Persze a megoldás, hogy hívjuk a zárszerelőt. De érdemes azt is tudni, hogy mi okozza az ilyen helyzeteket.

  • deformált/sérült kulcs: ha a kulcs eldeformálódott, esetleg megrepedt, akkor a zárba téve könnyen beleszorulhat, és úgy is maradhat. A kulcsokra sokan nem figyelnek oda, csak bedobják a táskába, a zsebükbe, ott pedig hozzáütődik sok dologhoz, mobilhoz, tárcához stb.. Ennek eredményeként el is deformálódik, ami végül a zárba szorulást okozza. Megelőzni úgy tudjuk, hogy egyrészt vigyázunk a kulcsokra, másrészt ha látjuk, hogy nem tökéletesek, akkor lemásoltatjuk őket, a régitől pedig megszabadulunk.
  • rossz kulcs: ha kapkodunk, figyelmetlenebbek vagyunk, ilyenkor pedig megeshet, hogy nem azt a kulcsot tesszük a zárba, amelyik hozzá tartozik. Ha szerencsénk van, akkor bele sem megy a kulcs, esetleg belemegy, de nem fordul el, észrevesszük a hibát, és még ki tudjuk húzni, mielőtt baj lesz. Ám sokszor már csak akkor észleljük, hogy rossz kulcs került a zárba, amikor már beleszorul. Ha nem a jó kulcs megy a zárba, és feszegetjük, akkor hajlamos beleszorulni.
  • sérült zárbetét: ha a zárbetétet megpróbálták feltörni, esetleg valamilyen fizikai behatás miatt megsérült, akkor a kulcs bele tud szorul.
  • akadó zár: az akadó zár végeredménye is az lehet, hogy a kulcs a zárba szorul, rosszabb esetben bele is törik.

Mit lehet tenni, ha már beleszorult?

Ha a kulcs már a zárba szorult, akkor legjobb, amit tehetünk, hogy nem feszegetjük, mert akár bele is törhet. Inkább hívjuk a zárszerelőt, aki megpróbálja majd eltávolítani a kulcsot, de lehet, hogy egyszerűen csak kicseréli a zárbetétet, így nem fog többé gondot okozni sem a zárbetét, sem a régi kulcs.