Hány zár legyen egy bejárati ajtón?

Amikor az otthonunk védelméről van szó, akkor mindenképp érdemes alaposan megfontolni a lehetőségeinket. Az egyik legfontosabb lépés, hogy minőségi zár kerüljön fel a bejárati ajtóra, és maga az ajtó is masszív és strapabíró legyen, hiszen egy vetemedett, rosszul falazott ajtót egy feszítővassal könnyen fel lehet feszíteni, és ki is mozdult a helyéről. Persze sokak szerint egy zár nem zár, ezért többet is feltesznek az ajtóra, csak hogy biztonságban érezzék magukat. De mennyi zár is az ideális?

Nos, ha egy biztonsági ajtónk van, mellé pedig egy biztonsági zárunk, amit pontosan és precízen szereltek be, akkor egyetlen zár is elegendő lehet. Mert gondoljunk csak bele, ha silány zárból teszünk fel egy tucatot, akkor egy tucat könnyen feltörhető zárunk lesz az ajtón, és ha azt gondoljuk, hogy na, de több idő mind kinyitni, akkor nagyon csalódni fogunk, mert egy silány zár akár 5 másodperc alatt nyitható, és 12 zár esetén sem kellene több 1 percnél, hogy mind nyitva legyen. Mindamellett, hogy ennyi zár nem is férne fel egy ajtóra, vagy nem lenne túl praktikus.

Milyen zár kerülhet fel a biztonsági záron kívül?

Az mindenképp fontos, hogy a bejárati ajtózár minőségi legyen, de emellett kerülhet fel még zár, akár tolózár is. Ebben az esetben persze mindenképp olyat válasszunk, amit nemcsak rátolunk, ha otthon vagyunk, hanem kulccsal nyitni-csukni tudjuk, hiszen csak így fog minket védeni, ha nem tartózkodunk otthon. A tolózárakból is többféle van. Létezik olyan, amely csak bezárja az ajtót, védeni nem védi, így ha magát a zárat kikerüli egy betörő, akár egy fűrésszel is átvághatná az ajtót. De léteznek olyan tolózárak is, melyek egy masszív fém rúddal vannak felszerelve, mely az ajtó teljes síkjában ott van.

Ezzel már valamelyest az ajtót is védjük. Az viszont elengedhetetlen, hogy ha már több zár van az ajtón, mind be is zárjuk. Vannak, akik felszereltetik a zárakat, ám amikor rájönnek, hogy 4-5 zárat naponta nyitni-csukni időigényes, inkább csak egyet-kettőt zárnak. Persze a betörő nem tudhatja melyik van zárva, de ha már felkerült a zár, célszerű zárni is, így fog minket védeni igazán.

Kategória: Blog.