Miért ne próbáljuk berúgni vagy vállal bedönteni az ajtót, ha beletörött a kulcs a zárba?

Amikor beletörik a kulcs a zárba, akkor sokan pánikba esnek, és nem is tudják, mit is kellene tenniük. Bármit is teszünk, a legrosszabb eset, ha a filmekből merítünk ihletet a helyzet megoldására, és a testi erőnket használjuk. A filmekben ugyanis gyakori az ajtók berúgása vagy nekifutásból vállal bedöntése, és a filmeken siker is koronázza ezeket a megmozdulásokat. Ugyanakkor érdemes végiggondolni, hogy mivel is járhat egy ilyen mutatvány a valóságban, akkor ha sikerrel járunk, és akkor is, ha nem.

Mi van akkor, ha sikerül berúgni vagy bedönteni az ajtót. Az elsődleges probléma, vagyis az, hogy kiszorultunk a lakásból megoldódik, viszont a zárban ettől még benne lesz a kulcs, tehát szerelőt mindenképp hívni kell, hogy megoldja a helyzetet. A másik gond, hogy az ajtó ugyan nyitva lesz, de valószínűleg meg is sérül az ajtó és az ajtókeret is, vagyis cserélni kell majd. Amennyiben nem sikerül a mutatvány, akkor sem biztos, hogy jól járunk, mert a vállal bedöntés végeredménye egy ficam vagy törés is lehet.

Hívjunk inkább szerelőt! Milyen lehetőségink vannak a helyzet megoldására?

Ha ezek a módszerek nem működnek, akkor mit tehetünk? Nos, a legjobb az, ha felhívjuk a zárszerelőt, aki segít nekünk bejutni a lakásba, vagy úgy, hogy lecseréli a zárat vagy legalább a zárbetétet, esetleg kipiszkálja a törött darabot a zárból, mi pedig egy pótkulcs, vagy szintén a szerelő segítségével bejutunk a lakásba. A kulcsdarab kipiszkálása csak abban az esetben jó megoldás, ha a zár alapvetően nem sérült meg, és a továbbiakban rendeltetésszerűen működik, nekünk pedig van egy pótkulcsunk.

Amit szintén nem célszerű ebben a helyzetben csinálni, hogy magunk próbáljuk meg kipiszkálni a törött darabot a zárból. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy sérül a zár, ha még menthető, akkor inkább a szerelőre bízzuk ezt a feladatot. Érdemes az árakra rákérdezni, mert bár a kulcsdarab kiszedése jó megoldásnak tűnhet, hogy megússzuk a zárcserét, de időigényes, és lehet hogy a folyamat így drágább lesz.

Kategória: Blog.