Mik a többpontos ajtózárak előnyei, mikor van rá szükségünk?

Szeretett otthonunk biztonságának és kényelmének egyik legfontosabb eleme a megfelelő ajtózár kiválasztása, melyet egy felújítás, vagy költözés során soha nem szabad félvállról vennünk. De haladéktalanul szükségünk lehet még az bejárati ajtó zárának a cserélésére abban az esetben is, ha elhagytuk, vagy esetleg ellopták a kulcsainkat, és nem szeretnénk magunkat az éjszaka közepén egy betörővel szembe találni. Azt azonban nem minden esetben egyszerű eldönteni, hogy milyen zár kerüljön az ajtónkra, hiszen a piacon ma már rengeteg zártípus közül van lehetőségünk válogatni.

A legolcsóbb zárszerkezeteket a szakemberek véleménye szerint mindenikképpen jobb elkerülni, hiszen ezek általában gyenge, silány minőséggel rendelkeznek, és ezeket egy kevésbé tapasztalt betörő is fel tudja törni néhány perc leforgása alatt.

Mit tudnak a többpontos zárszerkezetek?

Egy egyszerű, olcsó hagyományos zárral szemben a többpontos zár már szerencsére jóval nagyobb biztonságot tud nyújtani számunkra, hiszen ezek már több ponton tudják védeni a lakásunkat a nem kívánt személyek elől. Ezek az ajtózárak emellett kiváló minőséggel is rendelkeznek, így elmondható róluk, hogy időtállóak, strapabíróak, és akár évtizedeken keresztül ki tudnak bennünket szolgálni.

Otthonunk biztonsága mellett érdemes a hő és a hangszigetelés elősegítése miatt is ezt a zártípust választanunk, de azt is ki kell hangsúlyoznunk, hogy a többpontos ajtózárak a kiváló minőségüknek köszönhetően sokkal ritkábban mennek tönkre, és hibásodnak meg, mint a hagyományos, egyszerűbb társaik.

A többpontos zárakat a szakemberek kizárólag bejárati ajtók esetében szokták alkalmazni. Ezeknek a záraknak valójában 2 fő működési elvük van: az egyik a kulcs, vagy a cilinderműködtetés, a másik pedig a kilincsműködtetés.

Az utóbbi esetben a kilinccsel tudjuk mozgatni a szerkezet záróelemeit, a cilinderműködtetés esetében pedig a zár a hagyományos módon működik, ám ennél a változatnál már van lehetőségünk fixgombos kilincset, vagy akár elektromos zárólemezt is alkalmazni.

Kategória: Blog.