Mit tud egy minőségi zár, amit egy silány nem?

Amikor eljön a zárcsere ideje, akkor fontos kérdés lesz, hogy milyen zárat válasszunk. A zárak között is vannak olcsóbb és drágább fajták. Az olcsóbb nem feltétlen jelent silány zárat, ugyanakkor mindenképp különbséget kell tennünk az akciós minőségi zárak és a silány olcsó zárak között. Az olcsó ár sokszor ugyanis valóban rossz minőséget takar. Ezek általában a kínai zárakra jellemzőek, melyek kedvező áron érhetőek el, viszont minőségben nagyon gyengék, könnyen fel lehet őket törni. a minőségi zárak ezzel szemben sokkal masszívabb anyagból készülnek, és védelemmel is el vannak látva.

Sokan persze nem tudják mit is jelent az, hogy egy zár védelemmel ellátott. Ez igazából azt takarja, hogy úgy készült, hogy a leggyakoribb betöréses módszerek ellen, mint a fésűzés, zárfeltúrás, zármanipulálás, zárroppantás stb. ellen védelmet nyújtson. Egyes fajták még a savazás ellen is védenek, mert saválló anyagból készülnek, illetve ilyen vegyülettel vannak kezelve, ám ez nem feltétlen releváns, ugyanis ezzel a módszerrel meglehetősen ritkán történik betörés. Nem baj persze, ha ez ellen a módszer ellen is védve van a zár, de ne ez legyen az elsődleges prioritásunk a vásárlásnál.

A minőségi zár sem feltörhetetlen, mégis ezeket érdemes választani, na de miért?

A minőségi zárat is fel lehet törni természetesen, attól, hogy védett, még nincs rá garancia, hogy a betörők nem nyitják vagy nem törik fel. Ugyanakkor mégis ezeket a zárakat célszerű választani, mert kisebb eséllyel törik fel őket. Mivel védelemmel vannak ellátva, ezért a feltörésük ugyan lehetséges, de időigényesebb, nagyobb zajjal is jár, és miért kockáztatná meg egy betörő, hogy lebukik, ha talál olyan zárat is, amit 5 másodperc alatt is fel tud törni?

A másik ok, ami miatt a védelemmel ellátott zárak mellett tegyük le a voksunkat az az, hogy a lakásbiztosító is ezeket a zárakat várja el. Ha van lakásbiztosításunk, silány zár esetén a biztosító megtagadhatja a kártérítést, ha betörnek hozzánk. Ezt nem érdemes megkockázatni. Akkor is jó döntés a minőségi zár, ha nincs biztosításunk, hiszen magasabb védelmi szintet jelent a számunkra.

Kategória: Blog.