Nyaralás alatt is elromolhat a zár

A nyaralás alatt alapvetően nem a vészhelyzetekre, hanem a pihenésre készülünk, ugyanakkor ilyenkor is megeshet, hogy baj történik, akár a zárral is. Ha saját nyaralóról van szó, akkor a tavaszi nagytakarításkor érdemes ellenőrizni, hogy nem akad vagy feszül a zár, és egy kis olajozásról már ilyenkor gondoskodhatunk, hogy elkerüljük a kulcs zárba szorulását, vagy a zárba törését. Persze a baj ettől függetlenül megtörténhet, de kicsi rá az esély. Azzal is sokat tehetünk a megelőzés érdekében, ha a nyaralás előtt már felírjuk a zárszerelő számára, hogy gond esetén legyen kit hívni, ne akkor kelljen szerelő után kajtatni.

Az is megeshet, hogy elveszik a kulcs, esetleg ellopják. Ha nem találjuk a kulcsot, előbb nézzünk körül a strandon vagy bármilyen helyen, amerre aznap jártunk. Lehet, hogy valaki megtalálta és leadta a pénztárnál. Amennyiben nincs ilyen szerencsénk, akkor hívjuk a szerelőt, aki gyorsan és egyszerűen kicseréli nekünk a zárbetétet, ha nincs arra lehetőség, hogy valaki viszonylag rövid idő alatt lehozzon a nyaralóba egy pótkulcsot. Ha a pótkulcs le tud érni aznap vagy legkésőbb másnap, akkor a zárnyitás is elég lehet.

Ha nem a miénk a nyaraló

Amennyiben nem a miénk a nyaraló, hanem kölcsön kaptuk egy rokontól, esetleg béreljük, akkor az első lépés mindenképp az legyen, hogy őt értesítjük a fejleményekről. A tulaj dönthet ugyanis arról, hogy legyen-e zárbetétcsere vagy ne, erről mi nem hozhatunk döntést, sőt, egyes szerelők el sem végzik a munkát a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül. Mert bizony ellenőrizni fogja a szerelő, hogy valóban olyan ajtót akarunk vele kinyittatni, amihez jogunk is van. Még ha béreljük is, a zárcseréről mi nem dönthetünk.

A tulaj hívása után már pontosan tudni fogjuk, hogy jutunk majd be. Lehet, hogy van valahol pótkulcs, amiről nekünk eddig nem volt tudomásunk, esetleg a tulaj a közelben tartózkodik, és hoz nekünk kulcsot, vagy zárnyitásra, zárbetétcserére lesz szükség. A szerelőt ilyenkor jobb, ha a tulaj hívja, és megadja a bérlők adatait, hogy a szerelő tudja, nem illetéktelenek akarnak betörni valahova, és kinyittatni egy ajtót.

Kategória: Blog.