Új zár vagy új zárbetét? Melyiket válasszuk, ha új lakó érkezik az albérletbe?

Az albérlet kérdése mindig érdekes a zárak tekintetében. Az albérlők, amikor kivesznek egy lakást, általában ragaszkodnak ahhoz, hogy új zárbetét kerüljön fel, a főbérlők viszont nem mindig teszik ezt meg. Nekik annyira nem fontos ez, bár a lakás az ő tulajdonuk, nekik sem érdekük, hogy megrongálja valaki, ahogyan az sem, hogy a lakók elköltözzenek, hiszen pont azért van kiadva a lakás, hogy bevételt termeljen. Emiatt pedig célszerű elvégezni a zárbetét cseréjét. Vagy új zár kell? Melyik a jó megoldás?

Nos, új zár leginkább akkor kell, ha valamiért nem működik rendesen a régi. Ha a zár nem rendeltetésszerűen működik, beletört a kulcs, megrongálódott, esetleg megsérült, akkor célszerű újat tetetni az ajtóra, és nem megvárni, amíg valaki betör a lakásba. Ezt általában a főbérlő meg szokta tenni még az új lakó érkezése előtt, hiszen lényegesen nehezebb kiadni egy lakást, ha a zár nem jó rajta. Emellett az illegális lakásfoglalóktól is érdemes megvédeni a lakást, mert még mindig hallani olyan esetről, hogy hajléktalanok, vagy lakásfoglalók foglaltak el egy üresen álló lakást.

Amikor elég a zárbetét cseréje is

Általában elég a zárbetétcsere is, hiszen legtöbbször csak új kulcs kell. Az új zárbetéttel új kulcs is jár, így biztosak lehetünk abban, hogy nem fog visszatérni az előző lakó. Ezt megteheti a főbérlő, de az albérlő is. Általában a tulajdonosok ezt meg szokták tenni, mielőtt új lakó érkezik, de ha mégsem így történne, akkor az albérlő jelezheti ezt az igényét a főbérlő felé. Ilyenkor általában a főbérlő beleegyezik, de csak az új lakó költségére, melyet érdemes a szerződésbe is belefoglalni.

Ilyenkor mindenképp írjuk bele, hogy kinek a feladata a zárcsere, milyen zár kerülhet csak fel az ajtóra, és kinek jár kulcs, esetleg, hogy ki szerzi be a zárat, vagy ki hívja a szerelőt. Érdemes ezeket jó előre tisztázni, mert ha nem így teszünk komoly vitákhoz is vezethet egy egyszerű zárcsere kérdése, amit jobb elkerülni.

Kategória: Blog.