Zárba törött a kulcs, menthető még a zár?

Ha a kulcs a zárba törik, akkor a legtöbben már előre aggódnak, hogy mi lesz most velük. Nemcsak az a baj, hogy a lakásajtóban kell rostokolniuk, hanem az is, hogy szerelő nélkül ez egy megoldhatatlan probléma. Hiába jön valaki ismerős pótkulccsal, a törött darab megakadályozza annak használatát, így nem lesz más megoldás, hívni kell a szerelőt. Ami persze sokba kerül, ezért már előre aggódunk, hogy miről kell majd lemondanunk, nyaralásról, új ruhákról vagy bármi más szükséges eszközről. Ilyenkor persze van, aki reménykedik, hogy menthető még a zár, de valóban így van?

Nos, ha a zár önmagában nem sérült meg, mert a kulcs volt törött, és azért maradt a zárban, akkor nagy rá az esély, hogy a zárbetét sem sérült meg olyan súlyosan, ha pedig mégis, akkor csak azt az egy alkatrészt kell kicserélni. A zárszerelő fel tudja mérni a lehetőséget, és vagy zárbetétcserét javasol, de esetleg tehet egy próbát azzal, hogy kipiszkálja a törött darabot, kinyitja a zárat a zár megsértése nélkül, és beenged minket a pótkulcsért. Amennyiben a pótkulcs jól forog a zárban, és rendeltetésszerűen működik, akkor nem kell zárcsere, de még zárbetétcsere sem.

Megéri megmenteni a zárat?

A kérdés jogos, bár sokan erre rávágják, hogy persze, hiszen a zárcsere munkadíja és az új zár nagyon drága. Ez valóban így van, főleg, ha minőségi zárat veszünk, viszont nem árt pár dolgot mérlegelni. Ha a zár alapvetően ép, és csak zárbetétcserére van szükség, akkor az gyors, és viszonylag költséghatékony megoldás. A zárszerelő is valószínűleg ezt fogja javasolni. A zárnyitás, illetve a törött darab eltávolítása bár megmenti a zárat, ami jó dolog, hiszen megspóroljuk az alkatrész vagy a zár költségét, viszont hosszadalmas, munkaigényes folyamat.

A zárbetétcsere pár perc alatt megvan, ráadásul mivel a zárbetét már úgyis cserére kerül, az otthonunk kényelméből figyelhetjük a szerelő tevékenységét. Viszont a másik lehetőség időigényes, és ami nem koronázza siker a műveletet, kint kell ácsorognunk. A munkadíj így drágább lehet, mint a zárbetétcsere költsége, ezért érdemes rákérdezni a szerelőnél, hogy mekkora összegbe fog kerülni az egyik vagy a másik megoldás.

Kategória: Blog.