Zárcsere vagy zárbetétcsere? Egyáltalán nem mindegy!

A zárcsere nem olcsó mulatság, de van ár esély, hogy nincs is rá szükség, mert elegendő lenne egy zárbetétcsere is. De melyikre is van szükségünk? Hogy erre a kérdésre választ adhassunk, előbb tisztázni kell, hogy melyik mit is jelent. A zárcsere természetesen azt, hogy a komplett zárat ki kell cserélnünk, nem csak egy alkatrészt, a zárbetétcsere viszont azt, hogy csak a zár egy részét, a zárbetétet, vagyis azt a részét a zárnak, amelyben a kulcs forog. Ennek értelmében akkor kell csak az egész zárat kicserélni, ha a zár nem működik rendeltetésszerűen, sérült, törött, vagy valami egyéb baja van.

Más esetben viszont a zárbetétcsere is elengedő:

Költözés: ez egy olyan indok, amikor mindenképp jó, ha olyan kulcs van a zárba, ami biztosan nincs meg másnak. Mindegy, hogy vásárolt lakásról van szó vagy albérletről. A vásárolt lakás esetén bár a szerződésben le szokták szögezni, hogy az eladó köteles minden kulcsot átadni, sosem tudhatjuk, hogy tényleg annyi kulcs volt-e a házhoz, amennyit ő állít. Albérlet esetén sem tudhatjuk, hogy a régi lakó tartott-e meg kulcsot, ahogyan abban sem lehetünk biztosak, hogy a főbérlő valóban lecseréltette-e a zárat.

Kulcsvesztés: a kulcsok elvesztése is indokolja a zárbetét cseréjét, még akkor is, ha van pótkulcsunk az ajtóhoz, és be tudtunk jutni a lakásunkba a szerelő kihívása nélkül, vagy épp az ő segítségével. A kulcsok persze elveszhetnek véletlenül is, de sosem lehetünk benne biztosak, hogy valóban mi voltunk ügyetlenek, vagy valaki rásegített erre, és most nála van a kulcscsomónk. Inkább menjünk biztosra, és cseréljük ki a zárbetétet.

Zárba törött kulcs: a kulcs zárba törése esetén, ha a zár nem sérül, akkor elég lehet az is, ha a szerelő csak a zárbetétet cseréli ki, mi új kulcsot kapunk, a zárba törött darabot a zárbetéttel együtt pedig kidobjuk.

Válás vagy szakítás esetén: a szakítás is indok lehet arra, hogy új kulcsunk legyen az ajtóhoz, így megakadályozhatjuk, hogy volt párunk bármikor visszatérjen.

Kategória: Blog.