Zárnyitás a filmekben és a valóságban

Szinte nincs is olyan akció vagy kalandfilm, amibe ne próbálnánk meg valamilyen trükkel vagy erővel kinyitni egy zárt ajtót. Mindegy, hogy bejárati ajtó, szekrény vagy szép, még a vígjátékokban is gyakran találkozhatunk különböző zárnyitási trükkökkel. Ennek köszönhetően, talán nincs is olyan, aki nem akarta volna, legalább egyszer életében megtanulni/megpróbálni, hogyan lehet hajtűvel vagy bankkártyával kinyitni egy ajtót. Esetleg vágyott rá, hogy vállal nekiszaladjon, esetleg, mint a filmben a zsaruk, berúgja az ajtót. De mennyire működik ez a valóságban?

Sajnos ki kell ábrándítanunk mindenkit, ezek a trükkök a való világban csak elvétve működnek úgy, ahogy a filmeken. A hajtű és a különféle drótdarabok használata a zárak nyitására nem épp a legjobb módszer, csak a silány, egyszerű záraknál működhet, és még ott is inkább csak karistolni fogjuk a zárakat, nem feltétlen kinyitni őket. A bankkártyás trükk már hatékonyabb, de ez csak a gombos ajtóknál működik, és ott is csak akkor, ha a zár alapvetően nyitva van. Ez az a helyzet, amikor a gombos kilincs nem forog el, és csak kulccsal lehet nyitni a zárat, a huzat pedig becsapja az ajtót, mi pedig kiszorulunk a küszöbre.

Az ajtó vállal bedöntése vagy berúgása sem épp a legcélravezetőbb, ugyanis, ha a műveletet siker koronázza, akkor nagy eséllyel kiszakad a zár, de minimum megrongálódik, de megsérülhet az ajtó és az ajtókeret is. Ennek pedig zárcsere, sőt ajtócsere lehet a következménye, de még a személyi sérülést is kockáztatjuk.

Mit tegyünk, ha nem nyílik a zár?

Azt már tudjuk, hogy mit ne tegyünk, ha valamilyen oknál fogva nem nyílik a bejárati ajtó. De akkor mit tehetünk, ha a fenti megoldások csak a filmekben működnek? Nos, hívhatjuk a zárszerelőt, aki nemcsak zárak cseréjében ügyes, de zárnyitást is vállal. Ilyenkor a szerelő a zár megsértése nélkül próbálja meg kinyitni a zárat, mi pedig bemehetünk a pótkulcsért. Persze ez abban az esetben működik, ha elveszett, vagy valahol otthagytuk a kulcsunkat. Ha a zárszerkezet sérült, akkor inkább a csere jöhet szóba, de azt is inkább szakember végezze.

Kategória: Blog.