Miért szorul bele a kulcs a zárba?

Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakori eset az, ha a kulcs a zárba szorul. Ilyenkor be tudjuk tenni ugyan a kulcsot, de elforgatni már nem, sőt, igazából kihúzni sem tudjuk. Ilyenkor persze pánikba esünk, hogy most hogy jutunk be a házba, vagy mit tegyünk, ha épp indulni készülünk, és akkor szorul bele a zárba a kulcs, amikor mondjuk, bezárnánk az ajtót. Persze a megoldás, hogy hívjuk a zárszerelőt. De érdemes azt is tudni, hogy mi okozza az ilyen helyzeteket.

  • deformált/sérült kulcs: ha a kulcs eldeformálódott, esetleg megrepedt, akkor a zárba téve könnyen beleszorulhat, és úgy is maradhat. A kulcsokra sokan nem figyelnek oda, csak bedobják a táskába, a zsebükbe, ott pedig hozzáütődik sok dologhoz, mobilhoz, tárcához stb.. Ennek eredményeként el is deformálódik, ami végül a zárba szorulást okozza. Megelőzni úgy tudjuk, hogy egyrészt vigyázunk a kulcsokra, másrészt ha látjuk, hogy nem tökéletesek, akkor lemásoltatjuk őket, a régitől pedig megszabadulunk.
  • rossz kulcs: ha kapkodunk, figyelmetlenebbek vagyunk, ilyenkor pedig megeshet, hogy nem azt a kulcsot tesszük a zárba, amelyik hozzá tartozik. Ha szerencsénk van, akkor bele sem megy a kulcs, esetleg belemegy, de nem fordul el, észrevesszük a hibát, és még ki tudjuk húzni, mielőtt baj lesz. Ám sokszor már csak akkor észleljük, hogy rossz kulcs került a zárba, amikor már beleszorul. Ha nem a jó kulcs megy a zárba, és feszegetjük, akkor hajlamos beleszorulni.
  • sérült zárbetét: ha a zárbetétet megpróbálták feltörni, esetleg valamilyen fizikai behatás miatt megsérült, akkor a kulcs bele tud szorul.
  • akadó zár: az akadó zár végeredménye is az lehet, hogy a kulcs a zárba szorul, rosszabb esetben bele is törik.

Mit lehet tenni, ha már beleszorult?

Ha a kulcs már a zárba szorult, akkor legjobb, amit tehetünk, hogy nem feszegetjük, mert akár bele is törhet. Inkább hívjuk a zárszerelőt, aki megpróbálja majd eltávolítani a kulcsot, de lehet, hogy egyszerűen csak kicseréli a zárbetétet, így nem fog többé gondot okozni sem a zárbetét, sem a régi kulcs.

Kategória: Blog.